Srbija i UAE potpisali memorandum u oblasti vještačke inteligencije /VIDEO/

Srbija i Ujedinjeni Arapski Emirati potpisali su u Dubaiju Memorandum o razumijevanju u oblasti razvoja i primjene vještačke inteligencije.

Memorandum su potpisali predstavnici Ministarstva informisanja i telekomunikacija Srbije, Instituta za veštačku inteligenciju Srbije i emiratskog Savjeta za istraživanje napredne tehnologije.

Premijer Srbije Ana Brnabić, koja u Dubaiju učestvuje na Svjetskom samitu vlada, izjavila je da je važno da Srbija prati trendove u toj oblasti.

“Emirati su razvili svoj jezički model koji služi da bi se kompjuter nečemu naučio, da mu se šalju podaci, a da on onda obrađuje te podatke i daje odgovore na različita pitanja”, rekla je Brnabićeva novinarima.

Ona je objasnila da je to praktično model kao američki dži-pi-ti, te da je Srbija potpisala Sporazum kako bi naučni instituti, startapovi i drugi mogli da koriste taj model, prenijeli su beogradski mediji.

Ona je napomenula da je Srbija jedna od 29 država u svijetu koja je dio globalnog partnerstva za razvoj vještačke inteligencije.

Brnabićeva je prethodno, otvarajući šesti Forum vladinih usluga u okviru Svjetskog samita vlada, rekla da je za osam godina Srbija došla do toga da ima skoro 100 odsto e-upravu i da trenutno radi potpuno digitalizovanu zdravstvenu evidenciju.

Samit, koji je juče otvoren, okupio je više od 85 međunarodnih i regionalnih organizacija, 120 delegacija vlada, imaće 15 foruma i više od 120 interaktivnih radionica i sesija, a na njemu će govoriti više od 200 govornika.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *