“Srbadija” obilježava 125 godina od osnivanja

U godini kada obilježava 125 ljeta od osnivanja Srpsko pjevačko društvo /SPD/ “Srbadija” iz Bijeljine ima velike planove, a garant budućeg uspješnog djelovanja su veliki mješoviti hor sa više od 80 i dječiji hor od oko 100 članova, rekla je Srni dirigent Jelena Trakilović.

Trakilovićeva je istakla da je u prošloj godini najsnažniji pečat u radu “Srbadije” učešće na 12. Svjetskoj horskoj olimpijadi u Južnoj Koreji i zlatna medalja u kategoriji scenski folklor.

“Osim takmičarskog dijela, hor je održao i koncert prijateljstva za građane Kanina /Gangneung/, grada u kojem je Olimpijada održana. Posebno je važno istaći da je Srpsko pjevačko društvo `Srbadija` u Južnoj Koreji predstavilo pjesme, igre i običaje srpskog naroda, uz pratnju na tradicionalnim instrumentima”, naglasila je Trakilovićeva.

Posebno značajna za rad hora u proteklim mjesecima jeste saradnja sa Danicom Crnogorčević, koja izvodi duhovne, tradicionalne i rodoljubive pjesme, a ta saradnja je rezultirala snimanjem pjesme “Za život Srpske” i spota, kao i učešćem “Srbadije” na koncertu Crnogorčevićeve u MTS dvorani u Beogradu 30. januara.

Trakilovićeva je istakla da su u toku pripreme za 23. Međunarodni horski festival “Majske muzičke svečanosti”, čiji je organizator “Srbadija”, te pozvala sve zainteresovane horove i solo pjevače da dođu od 10. do 14. maja. Ona je dodala da će dirigovati Kamernim orkestrom “Amorozo” iz Leskovca, koji će nastupiti na svečanom otvaranju Festivala.

Trakilovićeva je dodala da je na ovom festivalu do sada učestvovalo više od 1.000 horova i 30.000 horskih pjevača.

“Od 11. do 14. maja 2023. godine održan je 22. horski festival `Majske muzičke svečanosti`, sa rekordnih 47 ansambala i više od 2.000 učesnika”, navela je Trakilovićeva.

Ona je podsjetila da su prve “Majske muzičke svečanosti” održane u Bijeljini u maju 2002. godine, zahvaljujući ideji i viziji profesora Desanke Trakilović, dirigenta SPD “Srbadija” i umjetničkog direktora Festivala.

“Izvršni organizator Festivala je SPD `Srbadija`, koja je svojim ugledom i brojnim međunarodnim nagradama, uspjela privući renomirane horove i najuglednije dirigente iz svijeta horske muzike”, rekla je Jelena Trakilović.

Ona je pojasnila da Festival ima 10 takmičarskih kategorija – dječiji, ženski i muški horovi, ansambli sa tradicionalnom muzikom, vokalne i vokalno-instrumentalne ansamble, kao i kategorije mješovitih kamernih, mješovitih horova, kategoriju pravoslavne crkvene muzike i takmičenje solo pjevača.

“Sistem bodovanja i nagrađivanja horova napravljen je po ugledu na takmičenja koja organizuje Fondacija `Interkultur` /Interkultur Foundation – Musica Mundi/, jedna od najznačajnijih horskih asocijacija na svijetu. Osim takmičarskog, Festival ima i revijalni dio programa, u okviru kojeg se održavaju različiti seminari, radionice, naučna predavanja, koncerti duhovne i tradicionalne muzike, mini-koncerti na otvorenom, koncerti prijateljstva i slično”, rekla je Trakilovićeva.

Početkom jula “Srbadija” će učestvovati na Devetom međunarodnom folklornom festivalu Paralija-Katerini, u Grčkoj.

Planirano je i ponovno izvođenje opere “Knez Ivo od Semberije”, međunarodno horsko takmičenje, kao i svečani koncert kojim će biti obilježeno 125 godina od osnivanja SPD “Srbadija”.

Trakilovićeva je navela da je “Srbadija” u prošloj godini, između ostalog, učestvovala na brojnim manifestacijama, proslavama, festivalima, takmičenjima, humanitarnim koncertima, među kojima je koncert za manastir Banjsku sa Kosova i Metohije, te na obilježavanju 9. januara – Dana Republike Srpske u Brčkom, kao i obilježavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

“Publika u Bijeljini je 29. juna 2023. godine imala priliku da uživa u koncertu `Srbadije` u Sokolskom domu na kojem je izveden takmičarski program, pripreman za Olimpijadu horova”, navela je Trakilovićeva i dodala da je protekla godina značajna i za nju ličnu jer je promovisana u doktora umjetnosti na Univerzitetu umetnosti u Beogradu.

U organizaciji SPD “Srbadija” 22. novembra je u Sokolskom domu održan i koncert “100 godina srpske solo pesme”, a 25. novembra hor je pjevao na prvom bijeljinskom balu “Dučićevi i Magini sati”, održanom u hotelu “Drina”.

U decembru je ažurirana Svjetska rang-lista horova koju formira Fondacija “Interkultur”, a “Srbadija” je trenutno na 25. mjestu u kategoriji folklor kao najbolje rangirani hor iz regiona.

Povodom Dana grada Bijeljina, “Srbadija” je nagrađena Zlatnom medaljom “Filip Višnjić” za dugogodišnji opštepriznati rad i doprinos u očuvanju tradicije i duhovnosti srpskog naroda.

Iz “Srbadije” poručuju da će nastaviti sa redovnim aktivnostima, odnosno pojanjem na liturgiji svake nedjelje, na bogosluženjima u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice, kao i sa učešćem na različitim manifestacijama, te pozivaju sve predškolce, učenike, studente, građane da se priključe radu ovog srpskog pjevačkog društva, u dječijem ili velikom horu, kako bi svojim glasovima dali doprinos u daljem životu i radu SPD “Srbadija”, čiji su članovi istinski kulturni ambasadori Bijeljine i Republike Srpske.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *