Sporazum o saradnji RSS i Udruženja GEA

Međunarodni dan žena koji prvenstveno simbolizuje zalaganje za ženska ljudska prava, Ženska snaga Srpske ove godine je obilježila potpisivanjem sporazuma o saradnji sa  Udruženjem žena oboljelih od karcionoma dojke GEA iz Bijeljine, s ciljem da udruženim snagama rade na sprovođenju inicijativa na lokalnom i republičkom nivou kojima se može olakšati položaj žena oboljelih od karcinoma dojke.

Ženska snaga Srpske /ŽSS/ definisala je, po osnivanju, da je jedan od ciljeva njenog djelovanja i zalaganje za uvođenje obavezujućih preventivnih pregleda u zdravstvu Republike Srpske, po ugledu na praksu nordijskih zemalja, kada su u pitanju ženski reproduktivni organi. Iz ŽSS su poručili da kroz saradnju sa Udruženjem GEA, a uz pomoć odbornika i poslanika ove stranke, idu ka tom cilju.

Sporazum o saradnji potpisale su predsjednica Ženske snage Srpske Maja Tasovac i predsjednica Udruženja GEA Sanja Drinić.

Nakon potpisivanja Tasovac je istakla da je sporazumom definisano pet tačaka međusobne saradnje i da je ovo potpisivanje prirodan slijed nakon Panel-diskusije „Oktobar je roza boje“ održane u oktobru prošle godine.

– Naši odbornici i poslanici pružiće podršku ovom udruženju i svim ženama oboljelim od ove bolesti tako što će raditi na realizaciji inicijativa do kojih dođemo zajedničkim radom. Na panelu smo definisali da su to – uvođenje obavezujućih preventivnih pregleda, regulisanje novčane naknade za stepen tjelesnog oštećenja, finansiranje imuno terapija, prilagođavanje radnog mjesta od strane poslodavaca i otvaranje centra za podršku porodicama čiji članovi obole od vodećeg maligniteta u svijetu – karcinoma dojke –  navela je Tasovac.

Đuja Pejić iz Udruženja žena oboljelih od karcinoma dojke GEA smatra da je saradnja političkih partija i udruženja građana, posebno onih koja okupljaju žene sa tjelesnim oštećenjima izazvanim karcinomom, put ka donošenju važnih zakona i pravilnika koji će im olakšati svakodnevicu.

– Godinama pokušavamo da upoznamo javnost o važnosti prevencije, metodama liječenja, razbijanju tabua koji važe za karcinom dojke. Ove stvari se moraju rješavati sistemski i sa njima moraju biti upoznati i politički subjekti, kako bi ispravno djelovali pri donošenju odluka u parlamentima. Današnji sporazum znači da smo opredijeljene za unaprijeđenje ženskih ljudskih prava, posebno u segmentu zdravstvene zaštite – zaključila je Pejićeva.

Ženska snaga Srpske prošle godine obilježila je Osmi mart podrškom radu Sigurne kuće Fondacije “Lara”, ove godine podrškom Udruženju GEA, s osnovnim ciljem da kroz zajednički rad sa ženskim udruženjima, političko djelovanje žena u stranci bude konkretno i vidljivo, kako bi stvarali bolje uslove života za sve – zdrava žena, majka, kćerka, sestra, supruga – zdrava porodica i nacija. Rukovodstvo RSS-a je umjesto kupovine ruža i poklona svojim članicama, prošle godine otkupilo dekorativne dekupaž kutije koje prave žene smještene u Sigurnoj kući, a ove godine članice Udruženja GEA obradovalo je simboličnim poklon-vaučerima.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *