Spajić: Bankrot izbjegnut emitovanjem obveznica

Ministar finansija Crne Gore Milojko Spajić izjavio je da je Crna Gora juče izbjegla bankrot emitovanjem obveznica u iznosu od 750 miliona evra.

“Ovih 750 miliona evra nam obezbjeđuje da imamo dvije godine mira u ovoj državi, da imamo fiskalnu i svaku drugu stabilnost. Ovo je bila jedina iznuđena mjera”, rekao je Spajić na konferenciji za novinare.

On kaže da kamata koju su izdali iznosi 2,8 odsto, da su imali potražnju od skoro tri milijarde evra i da dug na naplatu dolazi u martu.

Spajić ističe da su 25. novembra počeli sa pripremom izdavanja obveznica i da su reagovali prije početka 2021. godine da ne bi upali u dužničku krizu.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić kaže da je država prilikom zaduživanja dobila dobila jednu od najpovoljnijih ponuda i da plan koji su uspjeli da realizuju nije bio jednostavan.

“Prigovaraju nam da smo netransprarentni… Radili smo tajno, ali organizovano, stručno, kompetentno i uz pomoć međunarodnih stručnjaka koji su radili dobrovoljno i besplatno”, rekao je Krivokapić.

On ističe da im je prethodna vlast ostavila najveće gubitke.

“Najmanju prodršku smo imali od Crne Gore i oni koji pričaju da su nam sve obezbijedili. To nije istina. Oni treba da se izvinjavaju zašto su Crnu Goru doveli u ovakvu situaciju, a ne mi koji smo ovdje tri dana”, rekao je Krivokapić.

On kaže da nova vlada želi da krene u razvojni ciklus i da već ima ideje po tom pitanju kako bi Crna Gora “osjetila blagodeti”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *