Sonja Damjanović ponovo igra u “Hasanaginici”

Gradsko pozorište “Semberija” Bijeljina započelo je rad na predstavi “Hasanaginica”, po istoimenoj narodnoj baladi, u dramatizaciji akademika Ljubomira Simovića i režiji Dušana Tuzlančića.

Jednu od glavnih uloga u ovoj predstavi igra prvakinja drame novosadskog Srpskog narodnog pozorišta Sonja Damjanović.

Ono što je zanimljivo jeste da je Sonja Damjanović sovjevremeno dobila prestižnu Sterijinu nagradu za ulogu Hasanaginice, a sada, dvadesetak godina kasnije, igra njenu majku.

“Velika je čast igrati ponovo u ovoj drami. Simović je moj najdraži dramski pisac. Imala sam zaista privilegiju da igram u dva Simovićeva komada `Putujuće pozorište Šopalović` i `Hasanaginica`. Rada na obe predstave sećam se sa posebnim zadovoljstvom, jer mi je i profesionalno i privatno doneo velike i divne promene u životu. Verujem da će tako biti i sada”, navodi Damjanovićeva u intervjuu za Srnu.

Ona ponovni rad na ovoj drami smatra uzbudljivim i nostalgičnim.

“Kada sam igrala Hasanaginicu, imala sam 22 godine. Sada, toliko godina kasnije, imam priliku da, shodno svojoj zrelosti, neke događaje u tekstu razumem i osećam na drugačiji način”, ističe Damjanovićeva.

Ona kaže da je uloga majke Pintorovića sjajno napisana, kao, uostalom i svi Simovićevi likovi. “On zaista ima poseban senzibilitzet i razume ženske likove na intiman i dubok način”, rekla je Damjanovićeva.

“Hasanaginica” je koprodukcijska predstava u kojoj učestvuju glumci iz Bijeljine i Banjaluke.

“Saradnja je jako lepa. Za samo dve nedelje proba već smo odlična ekipa. Volim kada imam priliku da radim sa kolegama iz drugih sredina, to je uvek za glumca dragoceno iskustvo. Sa kolegama iz Bijeljine i Banjaluke radim prvi put.

Ali, toliko smo dugo ovu predstavu planirali i maštali o njoj da mi se čini da ih dobro poznajem. Što sam starija, sve mi je važnije da mi proces proba prođe u lepoj energiji. Znam koliko je to važno za konačni rezultat”, ističe Damjanovićeva.

Ona je sigurna da će napraviti odličnu predstavu i napominje da reditelj Dušan Tuzlančić sjajno vodi cio proces.

Damjanovićeva naglašava značaj novog teatra u Bijeljini i ocjenjuje da je “divno što je bilo sluha da se to uradi”.

“Lepotu svakog grada čine prvenstveno ljudi. Oni su otvoreni, veseli i zaista ljubazni. Imaju neki urođeni optimizam koji je divan”, navodi ona, uz napomenu da joj Bijeljina jako prija.

Osim “Sterijine nagrade”, Damjanovićeva je dobitnica brojnih glumačkih priznanja: “Zoranov brk”, nagrade “Bora Stanković”, povelje za izuzetnu glumačku ulogu filmskog Festivala Niš, “Zlatne mimoze” za najbolju glumicu na Filmskiom festivalu Herceg Novi, zatim “Zlatne arene” za najbolju glumicu na filmskom Festivalu u Novom Sadu…

Dobitnik je i počasea povelja za uloge u serijama “Jagodići”, “Vojna Akademija”, “Sva ta ravnica”, “Vere i zavere”, “Lisice” i “Naša mala klinika”, kao i nagrada filmskih kritičara i novinara za najbolju Filmsku ulogu na Filmskom Festivalu Herceg Novi.

Iza nje su brojna glumačka ostvarenja u pozorištu, na filmu i televiziji, a ovdašnja publika najviše poznaje Sonju Daamjanović kao sestru Miru iz serije “Naša mala klinika”.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *