Služen parastos za 104 Mirosavačka mučenika

Na praznik Svetog Stefana Dečanskog – Mratindan u Spomen-crkvi u Pukišu kod Lopara, koja je posvećena Svetom Sisoju, kao spomen na 104 Mirosavačka mučenika, služena je liturgija.

Liturgiju je predvodio protojerej-stavrofor Stevo Jović uz sasluženje protojerej-stavrofora Dragana Jezdića, jereja Bojana Krstanovića i nadležnog sveštenika jereja Branka Erića.

Potom je u obližnjem Memorijalnom centru „Stara voda“ u Pukišu služen parastos kod spomenika za 104 žrtve iz sela Mirosavci, koje su ustaše na zvjerski način likvidirale 26. novembra 1941. godine.

Među žrtvama je bilo najviše djece i mladića, a najmlađa žrtva je bila beba od 6 mjeseci.

Parastosi su služeni i svim poginulim borcima Drugog svjetskog i Odbrambeno-otadžbinskog rata iz sela Pukiš.

„26. Novembra 1941. godine pogubljene su i zatrvene čitave familije iz Mirosavaca “, rekao je protojerej-stavrofor Stevo Jović.

On je kao primjer naveo familiju Jovanović iz koje je stradalo preko 60 članova, te istakao da ima još mnogo sličnih stratišta na Majevici, koja se ne smiju zaboraviti.

„Naša je dužnost i obaveza da se sjećamo nevino postradalih svih žrtava iz našeg naroda i to ćemo uvijek činiti“, rekao je načelnik opštine Lopare Rado Savić.

On je kazao da treba poštovati i žrtve drugih naroda, uz zajedničku izgradnju mira i budućnosti u kojoj se neće ponoviti slične situacije.

Sveti Stefan Dečanski je preslava crkve u Pukišu.

U njenoj kupoli je oslikana i freska sa likovima koji simbolizuju 104 Mirosavačka mučenika.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *