Skupljaju potpise kako bi mališane bez staranja sklonili s ulice

Udruženje građana za promociju obrazovanja “Otaharin” iz Bijeljine na gradskom trgu u Bijeljini svaki dan od 12 do 16 časova prikuplja potpise građana za podršku inicijativi za osnivanje prihvatilišta za djecu bez adekvatnog roditeljskog staranja i djecu koja su u riziku da postanu žrtve krivičnih djela.

Ova inicijativa je usmjerena na rješavanje problema djece koja su izložena eksploataciji i nasilju i dio je projekta “Društvena uključenost i integracija romske djece”, koju je podržala i Ambasada Kraljevine Holandije u BiH.

Rešjavanje problema djece koja su izložena eksploataciji i nasilju je moguće samo kroz osnivanje ustanove socijalnog smještaja, ističu u ovom udruženju.

Obrazovanje

Izvršni direktor udruženja Dragan Joković vjeruje da će gradske vlasti pomoći u realizaciji projekta i tako poboljšati položaj romske populacije u ovoj sredini.

– Bijeljina ima problem kao i mnogi drugi gradovi u kojima je izvjestan broj djece svakodnevno na ulici, gdje je ugrožena njihova bezbjednost. Takva djeca ne pohađaju ni redovnu nastavu, čime im se uskraćuje mogućnost da se obrazuju, steknu zvanje i zaposle se. U prošloj godini smo evidentirali 58 djece koja su stalno na ulici, u prosjačenju ili radnoj eksploataciji – istakao je Joković.

On je podsjetio da je jedna od mjera na zbrinjavanju romske djece bila i usvajanje Protokola o postupanju i saradnji nadležnih subjekata na zaštiti i zbrinjavanju djece zatečene u prosjačenju na području grada Bijeljina.

Protokol se odnosi na svu djecu koja su zatečena kako traže milostinju na području Bijeljine, bez obzira da li imaju prebivalište u ovom gradu ili su strani državljani i djeca bez državljanstva.

– Na ovom području živi oko 2.000 Roma, a zaposleno je svega desetak. Većina ih živi od prikupljanja sekundarnih sirovina i socijalne pomoći, dok dvadesetak porodica preživljava isključivo od prosjačenja. Mi nemamo adekvatno mjesto za zbrinjavanje djece koja prosjače. Smještamo ih u Romski omladinski kulturni centar i to je neka vrsta prihvatilišta – kaže Joković.

Dnevni centar

Tamo pokušavaju, kaže, da utvrde uzroke zbog kojih prose i da im pomognu. Dodaje da je ovaj problem djelimično ublažen osnivanjem Dnevnog centra kroz koji mjesečno prođe između 50 i 100 djece iz socijalno-ugroženih kategorija i problematičnih porodica.

– Osnivanje ovakve ustanove omogućilo bi djeci da izađu iz kruga nasilja i zapostavljanja. Bila bi im pružena odgovarajuća zaštita, kako bi sutra postali odgovorni članovi zajednice i društva i svojim budućim radom i ponašanjem doprinijeli razvoju grada Bijeljina – ističe programski direktor ovog udruženja Bojana Jovanović.

Kaže da se razmatra mogućnost da se za ove namjene adaptira neki postojeći prostor, poput prostorija starog Kazneno-popravnog zavoda, koji zadovoljava neke od uslova propisanih zakonom za ustanove socijalnog staranja.

– Većina romske populacije su korisnici socijalnih usluga našeg centra, kao i roditelji djece koja prose. Pokušavamo da im ukažemo do koje mere je to pogubno za djecu. Djeca koja prose napuštaju škole i praktično stvaraju generacijsko siromaštvo. Zato ih je neophodno skloniti sa ulice – upozorava Jovanovićeva.

Podrška

U lokalnoj upravi podržavaju inicijativu.

– Grad Bijeljina nastoji da napravi normalan ambijent za svu djecu, pa tako i romsku, uključujući ih u sve segmente života. Bijeljina je grad koji vodi računa o nacionalnim manjinama. To će biti i dalje naše opredjeljenje i trudićemo se da svi građani imaju ista prava – naglasio je gradonačelnik Mićo Mićić.

U Udruženju kažu da će inicijativa do kraja oktobra biti upućena u skupštinsku proceduru, a nadaju da bi pred odbornicima mogla da se nađe do kraja godine.

(Srpska Info)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *