SKUD „Semberija“ : Čuvar narodne tradicije /VIDEO/

Sačuvati narodno stvaralaštvo, unaprediti ga i učiniti primamljivim novim generacijama, misija je koju decenijama uspješno ostvaruje SKUD Semberija. Razgovarali smo sa direktoricom ovog društva Brankom Marković Savčić  o novim idejama i projektima, kao i o njihovom učešću na predstojećim pantelinskim svečanostima.

SKUD „Semberija“ dugi niz godina na najbolji način čuva našu tradiciju. Smotra semberskog folklora u okviru Pantelinskih svečanosti ipak će ove godine izostati, ali će folkloristi na nešto drugačiji način dati svoj doprinos ovoj svečanoj manifestaciji, kazala nam je direktor SKUD-a Branka Savčić.

Razgovor smo vodili u tkaonici SKUD-a Semberija gdje se izrađuju unikatni etno kostimi za njihove članove. Od jeseni će ova radionica izrađivati etno odjeću po narudžbi u komercijalne svrhe.

Govoreći o budućim angažmanima, izuzev učešča na festivalima u Srbiji, SKUD Semebrija je dobio poziv  da u septembru učestvuje i na festivalu u Grčkoj. Međutim zbog situacije sa pandemijom, odložili su poziv za neka bolja vremena i odlučili se kako kažu da idu na sigurno- u Bugarsku.

Čim su trenutne mjere zaštite od korone relaksirane, mi smo odmah zasukali rukave i nastavili tamo gdje smo stali, ističu. Ono što je obilježilo prvu polovinu godine je tradicionalni godišnji koncert održan krajem juna. Branka Savčić ističe da ih situacija izazvana pandemijom virusa korona nije spriječila da rade srcem i da već prošle godine dostignu poseban kvalitet koncerata na otvorenom.

Ovom društvu nedostaje  veći prostor i finansije, da bi ostvarili zamišljeno. Sredstva koja se izdvajaju iz budžeta grada, nisu dovoljna da pokažu svoj pun potencijal, pa su apelovali i na privrednike i sve ljude dobre volje da im pomognu u očuvanju tradicije.

SKUD Semberija ima veliki broj članova, oko 600 u nekoliko sekcija, od najmlađih do veterana ,uzrasta od 7 do 75 godina. Naš cilj je da ljudi iz daleka vide ono što smi – našu ličnu kartu- korijene i tradiciju, poručila je Marković- Savčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *