Skromna proslava jubileja škole zbog pandemije

Srednjoškolski centar „Mihailo Petrović Alas“ u Ugljeviku obilježava jubilej – 40 godina rada i postojanja.

Zbog pandemije planirana akademija i svečanosti odgođeni su do daljnjeg, ali je objavljena monografija u kojoj su sažeti svi đački i profesorski uspjesi.

Nekadašnji učenici danas su ugledni akademski građani, a istorijat ove ustanove prepoznatljiv je po kvalitetu vaspitanja i obrazovanja.

Srednjoškolski centar‚ pod nazivom Centar za usmjereno obrazovanje i vaspitanje, osnovan je 27. februara 1981. godine. Počeli su sa 13 odjeljenja metalske, elektrotehničke i trgovačke struke, a tri godine kasnije zbog povećanog broja đaka preselili su u novoizgrađeni školski objekat, u kome su i danas.

Ova škola, koja od 1993. godine nosi ime fizičara i matematičara Mihaila Petrovića Alasa, iznjedrila je 15 profesora, ljekare, inženjere, ministre. Do kraja 1995. školovali su i kadar za potrebe Rudnika i termoelektrane – zanimanja rudarski tehničar i rukovalac teške mehanizacije.

Uspješni đaci

Diplomirani inženjer rudarstva Milenko Načić već 35 godina radi u ovoj ustanovi.

– Predajem mašinstvo i obradu metala, a izveo sam mnogo generacija. Mnogi od mojih đaka zaposleni su u Rudniku i termoelektrani, a neki su završavali i visoke studije i postali veoma uspješni u poslu. To me raduje – kaže profesor Načić.

U 21 odjeljenju gimnazije, elektrotehničkog, mašinskog i ekonomskog smjera, raspoređeno je 412 đaka. Među 75 zaposlenih desetak je nekadašnjih učenika ove škole. Među njima je i psiholog Danijela Lazić.

– Završila sam fakultet u Palama, a ubrzo zatim mi se ukazala šansa da radim ovdje. Nisam ni slutila da će mi se ta želja ostvariti – kaže Lazićeva.

Uprkos pandemiji svi se trude da daju maksimum kako bi učenici stekli znanje koji će im širom otvoriti vrata visokoškolskih ustanova.

Obnova

Nastoje da kvalitetno obrade nastavno gradivo, a u tome uspijevaju zahvaljujući primjeni novih tehnologija, računara, pametnih telefona.

Rade i na stvaranju boljih uslova za učenike. Budući da je objekat star 36 godina posljednjih godina zamijenjeni su krov, stolarija, urađena fasada, toaleti, a radi se i na njenom opremanju.

Direktor SŠC “Mihailo Petrović Alas” Stevo Benović podsjeća da su nabavili i opremu i CNC u projektu švajcarske ambasade “Prilika plus”, što je omogućilo poboljšanje praktične nastave za bravare. Planiraju da urede i ulazni hol i obnove računarsku opremu, kako bi mogli da prate potrebe tržišta i prilagođavaju se.

Novi smjer

Plan upisa pravi se na osnovu konsultacija s lokalnom zajednicom, predstavnicima RiTE Ugljevik, Zavodom za zapošljavanje i uglednim privrednicima.

Najveće interesovanje učenika posljednjih godina je za zanimanja tehničar CNC tehnologija, računarski tehničar, bravar zavarivač, a od iduće školske godine u planu je uvođenje novog smjera – tehničar informacionih tehnologija.

Želja im je da svaki jubilej u ovoj školi bude bolji od prethodnog.

(Srpska Info)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.