Sjetva kukuruz zaostaje zbog kiše

Sjetva kukuruza u Semberiji zaostaje zbog nepovoljnih vremenskih prilika, rekao je Srni samostalni stručni saradnik u Odjeljenju za poljoprivredu grada Bijeljina Sreten Vučković.

Vučković je naveo da je proljećna sjetva kukuruza planirana na 25.415 hektara, soje na 380 hektara, suncokreta od 100 hetara, a duvana na površini od 380 hektara.

Kada je riječ o povrću, on je naveo da je planirano da bude zasijano 3.850 hektara površine, a krmno bilje na 1.230 hektara.

Ukupno planirana proljećna sjetva biće izvršena na 32.520 hektara, a sporadično je počela 1. aprila, od kada su poljoprivredni proizvođači koristili lijepo vrijeme, ali su zasijane male površine.

“S obzirom na trenutne vremenske prilike postoji bojazan kod ljudi koji su izvršili sjetvu da može doći do propadanja sjemena i do ponovnog presijavanja”, rekao je Vučković.

On je naveo da će sigurno zbog vremenskih prilika doći do pomijeranja rokova kada je riječ o sjetvi kukuruza.

“Optimalni rok je april, od 5. do 25, a prethodnih godina zbog povoljnijih vremenskih prilika poljoprivredni proizvođači su već od 27./28. marta počinjalii sjetvu kukuruza”, rekao je Vučković.

On je dodao da i u slučaju povrtarskih kultura, koje su veoma osjetljive na niže temperature, postoji mogućnost od propadanja i izmrzavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *