Sistem odbrane od poplava danas jači i bezbjedniji /VIDEO/

Republika Srpska danas je veliko gradilište kada je riječ o izgradnji i rekonstrukciji hidro- tehničkih objekata koji se rade s ciljem zaštite i odbrane od poplava , izjavio je gostujući u emisiji Panorama Miroslav Milovanović – direktor JU “Vode Srpske”. Istakao je da je dosta projekata urađeno s tim ciljem  te da je u planu  i realizacija novih. O kojim projektima je riječ?

Tokom proteklih nekoliko godina Vlada RS je dosta finansijskih sredstava uložila u oblasti zaštite od poplava . Prema riječima direktora JU “Vode Srpske” Miroslava Milovanovića danas je sistem odbrane od poplava neuporedivo jači i bezbjedniji.

On je gostujući u ovonedjeljnom izdanju emisije Panorama istakao da je dosta projekata urađeno s tim ciljem , a u planu je i realizacija novih.

Kako ističe na terenu se danas odvijaju ozbiljni radovi.  Nakon katastrofalnih poplava 2014.godine  u izgradnju hidro-tehničkih objekata u Srpskoj  izdvojeno je oko 24 miliona maraka posredstvom  Fonda solidarnosti za preko 90 investicija na različitim lokalitetima.

Posredstvom kredita Evropske  investicione banke plasirano je oko 55 miliona evra nakon poplava 2010.godine .

Radi se rekonstrukcija savskog nasipa na području Gradiške , projekti u opštini Brod, Milićima  kao i nekoliko projekata u Bijeljini.

U planu su i novi projekti. Nedavno je NS RS  dala saglasnost za odobrenje novih kreditnih  sredstava u iznosu od 19 miliona evra .

Iz ovih sredstava planirano je da se nastave radovi na rekonstrukciji crpnih stanica u Srpskoj, uređenje korita rijeke Vrbas u Banja Luci, uređenje riječnih korita u opštinama Jezero i Gradiška, radiće se nasip na rijeci Bosni u Modriči , rekonstrukcija glavnog obodnog kanala u Bijeljini kao i niz drugih projekata. Takođe planirana je i izgradnja drinskog nasipa.

Opširnije u sutrašnjem izdanju emisije Panorama koja je na programu od 20 časova.

Komentari: