Šeranić: Cilj kongresa “HISPA” prevencija nezaraznih bolesti

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da međunarodni kongres “HISPA”, koji je sinoć otvoren u Bijeljini, ima veliku vrijednost, s ciljem prevencije masovnih nezaraznih bolesti, prije svega onih koje se tiču kardiovaskularnog zdravlja.

Šeranić je naglasio da bijeljinska Bolica “Sveti Vračevi” već treći put organizuje veličanstven kongres.

On je uoči kongresa rekao novinarima da je važnost ovog skupa u tome što okuplja veliki broj specijalista porodične medicine, ali i specijalista iz kardiologije i drugih internističkih grana, specijalnosti.

Šeranić je naveo da Kongres na jednom mjestu interdisciplinarno obrađuje teme koje se sreću kod pacijeneta i u primarnoj i u sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti.

“Važno je da se na ovakvim vrstama skupova donesu konsenzusi, zajednički prijedlozi i rješenja i da kroz strukovna udruženja, čiji su predstavnci, takođe, ovdje, možemo da reagujemo po pitanju određenih preporuka kada idemo i prema Ministarstvu zdravlja i prema Fondu zdravstvenog osiguranja”, dodao je Šeranić.

Šeranić je naveo da se u bijeljinskoj bolnici završava i druga angiosala.

“To je velika stvar za ovo područje, te uopšte niz usluga koje ova bolnica pruža”, rekao je Šeranić.

On je napomenuo da je u potpunu funkciju dovedena i Kliniku za kardiohirurgiju u Banjaluci.

Šeranić je istakao da se planira da u novim bolnicama u Doboju i Trebinju bude još angiosala, te da se formira njihova mreža za potrebe Republike Srpske.

Direktor Bolnice “Sveti vračevi” u Bijeljini Zlatko Maksimović izrazio je zadovoljstvo što je dio organizacionog odbora ovako velikog i značajnog međunarodnog skupa.

On je rekao da Bijeljina posljednjih godina postaje prepoznatljiv grad na međunarodnoj mapi kao centar medicinskih kongresa.

Maksimović je zahvalio Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, ministru Šeraniću i predsjedniku Udruženja centar za hipertenziju, prevenciju infarkta i šloga /HISPA/ Nebojši Tasiću, bez čije pomoći se sve ovo ne bi moglo ostvariti.

“Po ovolikom broju ljudi iz raznih krajeva svijeta, svjetski priznatih i poznatih naučnika, svjetskih eksperata, siguran sam da ćemo donijeti dobre zaključke, preporuke i siguran sam, jer se sada već vidi, da će Konres biti uspješan”, rekao je Maksimović.

On je naveo da se učesnici još prijavljuju i da je odziv odličan i viši od očekivanja.

Kongres, čiji generalni pokrovitelj je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, a pokrovitelji su i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Srpske, kao i Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske, traje do nedjelje, 17. marta.

Održava uz blagoslov Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija i u saradnji sa medicinskim fakultetima iz Banjaluke i Foče.

Otvaranju Kongresa prisustvovao je i ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *