Semberska rana lubenica prispjela na tržište, ima je i za izvoz /VIDEO/

Sazrela je semberska rana lubenica, pa su u vrelim ljetnim danima prvi slatki, krupni i kvalitetni plodovi stigli pred kupce na tržište. Stevanovići u Velikoj Obarskoj uzgajaju bostan na oko pet hektara plodne oranice.

Rasađena je na njivama sredinom aprila, pretrpjela proljećni vremenski nestabilan talas i hladne noći i prispjela ranije na berbu nego što je bilo očekivano.

A uzgaja Miloš i ranu i pozniju lubenicu. Zahtjevna je i skupa proizvodnja, u zavisnosti od cijene na tržištu često je u Semberiji znaju nazvati i “kockarskim poslom”. Prati se stanje na njivama, a sudeći da i ona koja prispjeva nešto kasnije već ulazi u fazu zrenja usljed visokih dnevnih temperatura,neke prognoze govore da bi već u avgustu tržište moglo oskudijevati lubenicom.

Cijena lubenica trenutno nije loša. Upravo su u tome prednosti rane proizvodnje, kada je lakše na otvorenom terenu dobiti utakmicu za konkurentnost. Kako god , nije se desilo priča nam Miloš da količine koje priprema za prodaju vrati kući. Kvalitetnu lubenicu čeka siguran kupac. Polja na kojima je stasavala lubenica je počela napuštati oko 28. juna.

Razloga za bojazan itekako ima, prošle se godine, kako nam reče Miloš na njegove parcele pod bostanom sručio grad i ostavio za sobom ogromnu štetu. A dok je sunce pržilo njive, lubenicu su proizvođači štitili slamom. Nakon vreline, početak jula donio je kišu koja je rashladila užarene njive.

Oni koji prepoznaju kvalitet i cijene domaće, u potragu za lubenicama dolaze semberskim proizvođačima i na kućni prag. Najveća količina završi na otvorenom tržištu, a ove se godine Miloš nada i nastavku izvoznog aranžmana. To donosi i dodatnu subvenciju nadležnog ministarstva.

U posao je na njivama pod bostanom uključena cijela porodica. I to je danas kaže Miloš prioritet. Do radnika nije lako doći, a gdje se porodično radi i privređuje tu su i benefiti bolji, a život i ostanak na selu sigurniji.

Nije teško ni doći do odgovora, kako do uspjeha i dobrih rezultata u poslu koji zahtijeva mnogo rada truda i posvećenosti i kada te peče sunce, šibaju vjetrovi, te umiva kiša.

Volje i elana za unapređenje proizvodnje Milošu ne nedostaje. Budućnostgi na selu ima, ali se kaže on raditi mora.

Miloš se isključivo opredijelio za uzgoj lubenice. Riječ je o kalemuši, a rasada je na semberska polja stigla iz Hercegovine.Berba ove rane trajaće sve do kraja jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *