“Semberija sve poželjnija za život” – Mićo Mićić o Bijeljini i ambicioznim planovima za grad

Virus korona ugrozio je zdravlje ljudi, unazadio privredni ambijent i stvorio brojne probleme u svim segmentima života, i to u cijelom svijetu. Ova pošast nije poštedila ni Semberiju. Iz gradskog budžeta izdvojeno je za ublažavanje posljedica pandemije 2,5 miliona KM – počinje priču gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Kaže da su se s prvim talasom pandemije izborili, ali se, nažalost, posljednjih sedmica epidemiološka situacija usložnjava.

– Preduzeli smo niz mjera – izdvojili značajna sredstva za pomoć Domu zdravlja, Bolnici „Sveti Vračevi“, donijeli odluku da se Banja Dvorovi stavi u funkciju Kovid bolnice. Pomogli smo i preduzeća čije je poslovanje ugrozila pandemija, poput AD „Grad“, Toplana, Gradsko groblje – kaže Mićić.

Žao mu je što nisu više pomogli ugostiteljskom, turističkom i drugim sektorima koji su pretrpili i najviše štete.

– Prioritet jeste sačuvati zdravlje ljudi, ali moramo sačuvati i privredu od kolapsa i spriječiti otpuštanje radnika – naglašava Mićić.

Saradnja s republičkom vlasti

Druga stvar koja je sigurno obilježila ovu godinu je, kaže Mićić, njegovo potpisivanje sporazuma s višim nivoima vlasti.

– Iako ova moja odluka nije naišla na odobravanje svih, ne kajem se. Smatram da se bez sinergije s republičkim institucijama ne može. Želio sam da samo omogućim da se Semberija i dalje razvija – kaže gradonačelnik Bijeljine.

Podsjeća da sada imaju podršku u realizaciji kapitalnih projekata poput izgradnje auto-puta, završetka gasifikacije, rekonstrukcije kanala Dašnica kroz grad.

– Izmještamo autobusku stanicu, gradimo novu ulicu od stanice do obilaznice, renovirali smo Sokolski dom, izgradili sportsku salu i vrtić u Patkovači – podsjeća Mićić.

Naglašava da se samo u ovoj godini realizuje 21 projekat, a da su u proteklih 15-ak godina, dok su bili opozicija, u saradnji s republičkim vlastima realizovana samo dva – izgradnja zaobilaznice i izgradnja nove bolnice.

– Zato sam potpisao sporazum. Da ujedinimo sve politike i sve nivoe vlasti, kako bi ovom Gradu omogućili dalji napredak – objašnjava Mićić.

Tvrdi da su zamjerke da je preletač i da je napustio SDS zlonamjerne.

– Nikoga nisam napustio. Ali sam osnovao novu političku partiju – SDS Semberija. Poštujem i dalje SDS kao državotvornu stranku, ali se ne slažem s ljudima koji je sada vode i koji ne žele da sarađuju sa višim nivoima vlasti – ističe Mićić.

Ima još mnogo posla

Dodaje da posla ima još mnogo. Razvoj poslovno-industrijskih zona omogućiće da se privuku investitori, otvore nova radna mjesta i zaposle ljudi.

– Odlazak ljudi, posebno mladih, mora se spriječiti, a demografsku sliku moramo sačuvati – naglašava Mićić.

Ambiciozni su planovi Gradske uprave. Budžet od blizu 50 miliona maraka, namjera lokalne uprave da kreira bolju budućnost, te podrška Vlade Republike Srpske i Savjeta ministara BiH garancija su da planirani projekti neće ostati „prazna obećanja“.

– Gradićemo novu sportsku halu, studentski dom, dom za stare, javnu garažu sa 300 parking mjesta, organizovati gradski prevoz – kaže Mićić.

Gradska uprava je. kaže, brinula, brine i brinuće o boračkim katregorijama, socijalno-ugroženim, najmlađima i najstarijima.

Žitnica Republike Srpske

Ne smijemo zaboraviti, naglašava gradonačelnik, da je Semberija žitnica Republike Srpske, te da je poljoprivredna proizvodnja jedan od strateških pravaca razvoja.

– Imamo plodnu zemlju. Imamo klimu. Imamo vrijedne i čestite ljude. Na ovom području se obrađuje oko 54.000 hektara oranica, a registrovano je blizu 16.000 poljoprivrednih gazdinstava – kaže Mićić.

Podsjeća da imamo razvijeno ratarstvo, povrtarstvo, stočarstvo.

– Proizvodimo zdravu hranu. Podršku resornog ministarstva imamo, uz IPA fondove možemo i više pomoći poljoprivrednicima. A najveća pomoć im je da im omogućimo redovne podsticaje, siguran plasman proizvoda – ističe Mićić.

Kultura i sport  – za jaku Bijeljinu i jaku Republiku

I o drugim oblastima se vodi računa. Podržavaju se kulturne institucije i manifestacije, a za unapređenje sporta i sportske klubove izdvaja se blizu dva miliona maraka.

– Bijeljina je po veličini drugi grad u Republici Srpskoj, četvrti grad u BiH. U Semberiji danas živi blizu 120.000 stanovnika, od toga je povratnika oko 18.000, izbjeglih i raseljenih više od 50.000. Svi moraju da imaju ista prava – odlučan je Mićić.

Bijeljina će, kaže, biti grad budućnosti i ponosni su na ovu titulu.

– Stabilna, jaka i razvijena Bijeljina garant su stabilne, jake i razvijene Republike Srpske. A to nama garantuje bolji život na ovim prostorima – zaključuje gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

(SrpskaInfo)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *