Selekcijom u stočarstvu do boljih rezultata u proizvodnji mlijeka /VIDEO/

Nabavkom embriona goveda vrhunskih genetskih i proizvodnih osobina u Češkoj i drugim zemljama zapadne Evrope, govedarstvo u Srpskoj i Srbiji bi preskočilo najmanje 15 godina zaostatka u selekcionisanju i odmah u štalama dobilo najbolja proizvodna grla, rečeno je na današnjem predavanju za štočare u organizaciji Ministarstva poljoprivrede Srpske i Grada Bijeljine.Iznijet je i plan sufinansiranja ovakvog poduhvata.

Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske, zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede Srbije, ali i udruženjima poljoprivrednika koji se bave govedarskom proizvodnjom trebali bi u planove rada u narednih godinu dana uvrstiti sufinansiranje nabavke embriona goveda vrhunskih genetskih osobinasa vodećih selekcionih farmio na zapadu.

Embrion bi se ubacivao u krave koje su trenutno u stajama u Srpskoj,  koje bi time postale surogat majke. Dobijena telad bi se kasnije mogla koristiti ili za proizvodnju ili za dalje umnožavanje takvog genetskog materijala

 Adnan Muminović iz Janjara na farmi ima oko 100 grla od čega oko 60 muznih. Predaje oko 700 litara mlijeka dnevno. Zainteresovan je, kaže, da sasluša ideju kako doći do vrhunskih grla.

Uslov da bi se krenulo u ovakav program je formiranje pripusnih spiskova na farmama, odnosno utvrđivanje sadašnjeg stanja sa kakvim genetskim materijalom raspolažu Srpska i Srbija. Nakon formiranja zapata, nukleusa budućih elitnih grla, moguće je ovu aktivnost pretvoriti i u izvoznu granu.

Pravilnim vođenjem ovakvih postupaka u poljoprivredi je moguće uticati na niz parametara, smanivati ili povećavati udio masnoće ili proteina u mlijeku, uticati na karakteristike vimena,  tjelesne težine, dužine ekstremiteta grla, dugovječnosti, zdravstvenog stanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *