“Sedmica sudske nagodbe” – Ekonomičnije i brže do presude /VIDEO/

U Osnovnom sudu u Bijeljini, u periodu od 21. septembra do 2. oktobra 2020. godine, održaće se “Sedmice sudske nagodbe”. Cilj  je  rješavanje što većeg broja predmeta mirnim putem, u skraćenom postupku, koji je ekonomičniji i brži za stranke. Tim povodom održan je i okrugli sto pod nazivom „Sedmica sudske nagodbe“.

Osnovni sud u Bijeljini tradicionalno organizuje “Sedmicu sudske nagodbe “, koja predstavlja sporazum stranaka pred sudom , koja je kako kažu nadležni veoma povoljna za stranke ali i državu.  Na ovaj način  želi se  izvršiti pozitivan uticaj na efikasnost sudskih postupaka te promjenu pristupa suda i stranaka rješavanju sporova, gdje se kao prioritet postavlja brzo i efikasno rješavanje, s akcentom na zadovoljstvo stranaka na ishod spora. Ipak, da bi do sudske nagodbe došlo stranke u postupku moraju biti zainteresovane.

Prednosti sudske nagodbe su višestruke. Sudski postupak je kraći i efikasniji,  a pored ostalog spor se  okončava zaključivanjem sudske nagodbe pred prvostepenim sudom.

Prema njenim riječima sudska nagodba se koristi uglavnom u  parničnom postupku a u nekim slučajevima moguća je i u izvršnom postupku.

Iskustva iz predhodnih godina su uglavnom pozitivna , što pokazuju i statistički podaci.

Zaključivanje sporazuma među strankama znatno skraćuje vrijeme trajanja spora, a samim tim i ostale potencijalne troškove nastale u vezi sa sudskim postupkom.

Iz Osnovnog suda pozvali su  sve zainteresovane stranke,  čiji se predmeti vode pred ovim Sudom, da u navedenom periodu pristupe sudu te riješe svoj predmet sudskom nagodbom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *