Savjetovanje mljekara Srpske okupilo mljekare i svjetske stručnjake /VIDEO/

Saznanja i savremena dostignuća i tehnologije u proizvodnji sve više interesuju domaće poljoprivredne proizvođače.

Na šestom savjetovanju mljekara u Gradišci koje je okupilo više od 170 učesnika, potvrđeno je da su se domaći farmeri u proizvodnji mlijeka približili svjetskom standardu.

Savjetovanje je i ovoga puta dalo snažan podstrek daljem unapređenju proizvodnje i razvoju stočarstva u cjelini. Bila je ovo prilika i za razmjenu iskustava ali i za priču o podršci nadležnih mljekarskom sektoru.

Ovom događaju posvetili smo značajan prostor u našoj emisiji. Imajući u vidu činjenicu da su animalna proizvodnja i proizvodnja mlijeka  kičma poljoprivrede.

Međunarodno savjetovanje za mljekare okupilo je u Gradišci mljekare iz Srpske i zemalja okruženja, ali i stručnjake i predavače iz SAD-a, Izraela, Njemačke, Austrije, Srbije i Hrvatske.

Osim velikih proizvođača mlijeka pojavilo se na ovom edukativnom skupu i desetak mladih farmera koji razmišljaju o širenju posla. Podršku će imati i kroz projekte Farma dva.

Predstavljen je i projekat Jačanje uslova za diverzifikaciju prihoda i poboljšanje poslovanja farmera uz pomoć inovacija u oblasti upravljanja podacima na farmi, s ciljem uvođenja modernih tehnologija na farme.

Kroz javni poziv udruženja će biti u prilici da apliciraju na sredstva u oblasti inovacija. Već se radi na uspostavljanju sistema proizvodnje mlijeka.

Udruženje mljekara Srpske jedno je od najstarijih udruženja u Srpskoj i jedino sa statusom uzgojne organizacije u BiH. Za kontrolu proizvodnje na farmama u Srpskoj kroz ovaj projekat zainteresovano je već 60 uzgajivača, a biće odabrano 40 onih koji ispunjavaju uslove.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *