Savić: 4.400 hektara poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike /VIDEO/

Ukoliko bi se primjenila odluka Ustavnog Suda BiH kojim se poništava član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske, dovelo bi se pitanje dosadašnji način funkcionisanja Odjeljenja za poljoprivredu, ali  i drugih odjeljenja u gradskoj upravi u Bijeljini koja se bave ovom oblašću.

Odluka bi mogla promijeniti i status koncesionara i zakupaca zemljišta koje se mjeri hiljadama hektara.

Ovakva odluka Ustavnog suda samo dodatno doliva ulje na vatru. Donosi novu pat poziciju i dodatnu nefunkcionalnost u korištenju poljoprirednog zemljišta u Republici Srpskoj.

Prethodila joj je čudna odluka visokog predstavnika kojom je poništio Zakon o restituciji.

Dio ih  je i nakon ovakvog stava visokog predstavnika, ipak želio da vrati oduzetu očevinu i ulazio u pojedine parcele. Nakon čega je dolazilo do problema na terenu. Ako se zaista želio riješiti problem, trebalo se krenuti – od početka.

Odjeljenje za poljoprivredu u Bijeljini podržava napore Ministarstva poljoprivrede Srpske da se zaštiti poljoprivredno zemljište. Apsurdno je što je na dijelu imanja PD Semberija izvršeno milionsko ulaganja u sisteme za navodnjavanje, a aktuelnim odlukama i ministarstva i grada su planirane nove investicije u sisteme za navodnjavanje.

Savić se slaže sa mišljenjima koja govore da će se, ako bi se ovakva odluka Ustavnog suda BiH primjenila, ne samo otvoriti niz procesa koje je teško predvidjeti i kontrolisati, nego bi se po analogiji, moglo desiti d se na isti način na BiH prenesu i javne površine poput trgova, puteva ili cjelokupne imovine grada Bijeljine.

To bi tek usložnilo stanje na terenu i izazvalo ogromne društvene posljedice.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *