Sastanak Vučića i Al Sisija: Srbija i Egipat usvojili deklaraciju o strateškom partnerstvu /VIDEO/

Predsjednici Srbije i Egipta Aleksandar Vučić i Abdel Fatah el Sisi saglasili su se danas u Beogradu da će ova prva zvanična posjeta jednog egipatskog predsjednika Srbiji u posljednjih 35 godina doprinijeti produbljivanju saradnje i donijeti boljitak dvijema prijateljskim državama i narodima.

Tokom susreta El Sisija i Vučića usvojena je zajednička deklaracija o uspostavljanju strateškog partnerstva između Srbije i Egipta, a prisustvovali su i potpisivanju više međudržavnih sporazuma o saradnji u oblasti obrazovanja, poljoprivrede, kulture i ekonomije.

“Kao što srpski narod voli Egipat, isto tako i egipatski narod mnogo voli srpski narod i uvek ste dobrodošli da vidite vašu drugu domovinu /Egipat/”, rekao je El Sisi na zajedničkoj konferenciji za novinare i zahvalio Srbiji na velikom gostoprimstvu.

On je istakao da su potpisani sporazumi za dobro srpskog i egipatskog naroda i država, podsjetivši na dugu istorijsku saradnju sa Srbijom koja seže od 1908. godine.

“Razgovarali smo o politici, obrazovanju, nauci, poslovnoj saradnji i drugim stvarima pogotovo investicijama i razmjeni iskustava u poljoprivredi, o zajedničkim interesima i događajima u Palestini, Libiji, ali i Ukrajini i kako to utiče na svjetsku ekonomiju i gdje bi ove dvije države trebalo da sarađuju radi razvoja ekonomije u aktuelnim uslovima u svijetu”, rekao je El Sisi.

On je istakao da se Egipat zalaže za mirno rješavanje sporova, a pogotovo krize između Ukrajine i Rusije.

El Sisi je rekao da mu je čast što je od predsjednika Vučića dobio Orden Republike Srbije na lenti za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Egipta.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je posjeta predsjednika Egipta istorijskog karaktera i izrazio uvjerenje da će produbljivanje odnosa donijeti mnogo toga u budućnosti, te prenio El Sisiju uvjeravanja o nepodijeljenom prijateljskom stavu građana Srbije prema Egiptu.

“Uveren sam da su naši današnji razgovori pružili snažan impuls koji će se videti u međunarodnoj areni i u najkonkretnijim ekonomskim oblastima i brojnim projektima koje ćemo da radimo zajedno”, rekao je Vučić.

On je naveo da je mnogo oblasti saradnje koje su otvorene sa Egiptom, te da je ovo tek početak.

“Siguran sam da ćemo ustanoviti dobru saradnju o prodaji žitarica Egiptu. Dobili smo sertifikate za pšenicu i jabuku, nadamo se i za goveđe meso. Pokušaćemo do kraja godine da usaglasimo sporazum o slobodnoj trgovini”, istakao je predsjednik Srbije.

Vučić je istakao mogućnosti za saradnju u vojno-tehničkoj oblasti, između ostalog, formiranje zajedničkih preduzeća, te najavio ponovno otvaranje direktne avionske linije Beograd-Kairo.

“Dogovorili smo veoma blisku saradnju između naših ministarstava spoljnih poslova, da u međunarodnim forumima blisko sarađujemo. Ponosan sam što posle 35 godina mogu da budem domaćin egipatskom predsedniku, uveren da će naša saradnja biti mnogo bliža u budućnosti, zahvaljujući i tako velikom lideru kao što je El Sisi”, rekao je Vučić.

Egipatskom predsjedniku, koji je juče doputovao u Srbiju, danas je ispred Palate “Srbija” priređen svečani doček uz počasne topovske plotune, intoniranje himni dvije države i smotru počasne Garde Vojske Srbije.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.