Saradnja grada i Republike ključna za ulaganja i raspodjelu 180 miliona KM /VIDEO/

Republika Srpska imaće ove godine najveći agrarni budžet do sada od 180 miliona KM, od čega će semberskim poljoprivrednicima pripasti 40,6 miliona KM, izjavio je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Savo Minić na panelu “Podrška semberskom selu” koji je organizovala Narodna koalicija “Pokrenimo Bijeljinu”.

Minić je rekao da su Ministarstvo poljoprivrede i Vlada Republike Srpske partner svim lokalnim zajednicama koje to žele, ali da Gradska uprava Bijeljine očigledno ne želi nikakvu saradnju.

“Bijeljina je u prethodne tri godine povlačila iz agrarnog budžeta 18, pa 20 i prošle godine 24 miliona KM, dok će u ovoj godini dobiti 40,6 miliona KM za poljoprivredu. To je jasan pokazatelj želje Vlade i resornog ministarstva da pomognu Semberiji”, naveo je Minić.

On je istakao da će, bez obzira na nesaradnju sa gradonačelnikom, resorno ministarstvo zadovoljiti sve potrebe semberskih proizvođača i biti im na usluzi.

Minić je rekao da svaka lokalna zajednica, bez obzira na političke odnose, mora da sarađuje sa republičkim vlastima, ali da to, nažalost, nije slučaj sa Bijeljinom.

“Gradonačelnik nije proglasio stanje elementarne nepogode u vrijeme suše i nije dozvolio pomoć Vlade svom narodu, a nije htio da komunicira ni u vrijeme prijetnje od poplava”, dodao je Minić.

Direktor Agrarnog fonda grada Bijeljina Zlatan Lazarević najavio je da će uskoro početi druga faza ruralnog razvoja pomoću sredstava koja je doznačila Vlada Republike Srpske.

“Novih dva miliona KM je na računu i nakon sljedeće sjednice Skupštine grada 23. marta biće i operativna. Slijede novi projekti u mjesnim zajednicama”, rekao je Lazarević.

Predsjednik Komisije za poljoprivredu i selo Skupštine grada Bijeljina Boban Jovičević rekao je da je ova komisija dala pozitivno mišljenje na prijedloge Agrarnog fonda za nova ulaganja.

“Budžet Agrarnog fonda je u protekle dvije godine povećan sa 1,1 milion KM na 2,7 miliona KM, a skupštinska većina će nastojati da ta sredstva budu i veća”, rekao je Jovičević.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika “Sela Semberije” Boško Radić rekao je da su semberski poljoprivrednici zadovoljni novim pravilnikom resornog ministarstva o podsticajima jer su svi njihovi zahtjevi uvaženi.

“Sve naše inicijative su usvojene, a što je najvažnije, ispoštovan je budžet od 180 miliona KM, koliko smo i tražili”, zaključio je Radić.

Panel “Podrška semberskom selu” organizovala je Narodna koalicija “Pokrenimo Bijeljinu” u Centru za kulturu “Semberija”, sa ciljem donošenja zaključaka o daljem unapređenju agrara.

Panelu je prisustvovao veliki broj poljoprivrednika koji su iznijeli svoja zapažanja o trenutnom stanju u poljoprivredi i potrebama za naredni period.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *