Sajam naoružanja “Partner 2021”, predstavljeno borbeno vozilo “Lazanski” /VIDEO/

Predsjednik Vučić je na ceremoniji otvaranja predstavio novo borbeno multifunkcionalno vozilo “Lazanski” koje je dobilo ime po nedavno preminulom novinaru i vojnom analitičaru Miroslavom Lazanskom.

Borbeno vozilo “Lazanski” je modifikovana verzija “Lazara 3”, a glavna razlika je u višenamjenskom topu kalibra 57 milimetara. Vozilo “Lazanski” izgledom i funkcijama pripada krugu borbenih vozila sa pogonom na osam točkova. U njega može da se smjesti do 13 sedišta.

U svijetu interesa nema milostinje za slabe već poštovanje za snažne i zato je važno da razvijamo odbramenu industriju, naglasio je Vučić.

Na Sajmu učestvuju i kompanije iz namjenske industrije Republike Srpske – Tehnički remont Bratunac, Vazduhoplovni zavod Orao iz Bijeljine i Vazduhoplovni zavod Kosmos iz Banjaluke. Juče ih je posjetio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je rekao da će Srpska uvijek podržavati svoju namjensku industriju. Svoje proizvode na Beogradskom sajmu predstavio je i Tehnički remont Bratunac /TRB/, koji je prikazao vozilo “despot” sa daljinsko-upravljivom borbenom stanicom najnovije generacije, kao i pištolj.

Od najavljenih noviteta posebno je zanimljiva moćna “Jugoimportova” dalekometna snajperska puška kalibra 20 milimetara, sa dometom oko dva kilometra. Biće predstavljen i srpski dron “samoubica”, a riječ je o sredstvu sa više kontejnera u koje su smješteni dronovi koji po potrebi mogu da patroliraju i po 150 kilometara.

Na Sajmu “Partner 2021” prisutna su ukupno 132 izlagača, od čega 36 iz 16 stranih zemalja. Ovogodišnji sajam je i u pogledu izloženih noviteta višetruko premašio onaj održan pre dve godine.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *