Sahrana mitropolita Amfilohija danas u podgoričkom hramu

Blaženopočivši mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije biće sahranjen danas u kripti Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Zaupokojenu liturgiju služiće Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.

Na sahrani će govoriti patrijarh Irinej, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, akademik Matija Bećković, mandatar Zdravko Krivokapić i predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić.

Sahrani će prisustvovati, kako su najavili, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, visoka delegacija Vlade Srbije, srpski teniser Novak Đoković.

U Crnoj Gori danas će u svim gradovima i manastirima gdje je to moguće biti služena zaupokojena liturgija, a potom i pomen blaženopočivšem mitropolitu.

Posmrtne ostatke blaženopočivšeg mitropolita juče su u Podgorici dočekale hiljade vjernika.

Porta Sabornog hrama bila je ispunjena vjernim narodom koji je stigao iz svih krajeva Crne Gore da se pokloni svom duhovnom pastiru koji je 30 godina bio na tronu Svetog Petra Cetinjskog.

Povodom upokojenja mitropolita Amfilohija u Republici Srpskoj, gradovi Istočno Sarajevo i Trebinje, kao i opština Sokolac 1. novembar proglasili su Danom žalosti.

Mitropolit Amfilohije preminuo je u petak u Kliničkom centru u Podgorici od posljedica virusa korona.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *