Rusiji zabranjeno učešće na Olimpijskim igrama

Rusiji je danas zabranjeno učešće na Olimpijskim igrama i svjetskim šampionatima u mnogim sportovima u naredne četiri godine odlukom Svjetske antidoping agencije /VADA/ zbog manipulisanja laboratorijskim podacima, saopštio je portparol ovog tijela.

Izvršna komisija Agencije donijela je odluku nakon što je zaključeno da je Moskva manipulisala laboratorijskim podacima podmetanjem lažnih dokaza i brisanjem fajlova povezanih sa pozitivnim testovima, koji bi mogli da pomognu u identifikovanju lica koja su varala.

Portparol je rekao da je odluka izvršne komisije bila jednoglasna.

Rusija, koja pokušava da se nametne kao globalna sportska sila, uključena je u skandale dopingovanja od kada je 2015. godine VADA objavila da je pronašla dokaze o masovnom dopingovanju ruskih sportista.

Mnogi ruski sportisti propustili su prethodna dva olimpijska ciklusa, a Rusija nije mogla da nastupa pod svojom zastavom na Zimskim olimpijskim igrama u Pjeongčangu zbog, kako je rečeno, državno sponzorisanog dopingovanja na Igrama u Sočiju 2014. godine.

Današnja odluka o kazni donesena je poslije razmatranja laboratorijskih podataka koje je Moskva dostavila ranije ove godine.

Jedan od uslova za obnavljanje statusa ruske antidoping agencije RUSADA, koja je suspendovana 2015. godine, bio je da Moskva dostavi autentičnu kopiju laboratorijskih informacija.

Današnjom odlukom ruskoj agenciji je oduzeta akreditacija.

VADA je ostavila mogućnost da “čisti” ruski sportisti učestvuju u velikim sportskim takmičenjima bez svoje zastave ili himne u naredne četiri godine.

Pojedini ruski zvaničnici opisali su ranije poziv na uvođenje sankcija kao nepošten i povezan sa širim pokušajem Zapada da izopšti ovu zemlju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.