Rusija kaznila najveće društvene mreže, Facebook i Twitter

Ako ne igraju po ruskim pravilima – biće kažnjeni i jesu!

Sud je kaznio društvenu mrežu Twitter sa četiri miliona rubalja /62.845 dolara/, jer nije ispoštovala ruski zakon o podacima.

Okružni sud Taganski u Moskvi kaznio je pomenutu društvenu mrežu, jer je odbio da smjesti svoje servere sa podacima o ruskim građanima na teritoriju Rusije.

“Sud osuđuje Twitter prema paragrafu 8 člana 13.11 Zakona o administrativnim prekršajima. I izriče kaznu od četiri miliona rubalja”, rekao je sudija, preneo je Sputnjik.

Agencija Roskomnadzor zatražila je da Twitter i Facebook dostave izveštaje o mjestima na kojima se nalaze baze sa ličnim podacima građana Rusije, kao što je propisano zakonom.

Pošto nije stigao odgovor, agencija je krajem januara 2019. godine inicirala administrativne procedure protiv te dve kompanije.

Sud je u aprilu prošle godine već kaznio Twitter i Facebook sa po 3.000 rubalja /47 dolara/. Ruski sud je rekao da će nastaviti da sprovodi zakon i dalje. Što bi značilo da će nastaviti da kažnjava Facebook i Twitter dok god ne budu poštovali ruski zakon o čuvanju podataka.

(Mondo)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *