Rodile maline u Semberiji – na imanju Krstića u Suvom Polju počela berba “crvenog zlata” /VIDEO/

U toku je berba maline u zasadima Krstića u Suvom Polju. Na blagim padinama ovog krajolika odomaćila se malina, a njen kvalitet potvrđuje da je ovo podneblje pogodno za uzgoj ove voćarske kulture.

Domaćin Ilija Krstić kaže da posao jeste težak, ali dodaje da bez rada nema ni zarade. Malinjak je postavio prije sedam godina, nije se moglo isplatiti u prve dvije, sada je već priča drugačija.

Malina i sazrijeva uz toplo i sunčano vrijeme, ipak vođen iskustvom kaže Ilija prija joj vrućina, ali ne i temperature preko 35 stepeni Celzijusa. Zato se bez navodnjavanja i sistema kap po kap i ne bi trebalo upustiti u ovaj posao.

Malinjak Krstića dokaz je da u ovom kraju malina od sebe daje najbolje.Malina jeste zahtjevna, kaže nam Ilijina supruga Ljiljana. Ona mnogo zna o ovoj voćnoj vrsti jer je rodom iz regije Birča, kraja gdje su najbolji i najveći proizvođači maline u Srpskoj i BiH.

Intenzivno zelen list i sadnice okićene rodom dokazuju da je malina na imanju Krstića u dobroj kondiciji i ako je u dva navrata bila izložena ranom aprilskom mrazu ove godine. Za ovu sembersku malinu iz Suvog Polja čuli su mnogi, pa po koji kilogram “crvenog zlata” dolaze i na kućni prag Krstića, dobar dio završi i na lokalnom tržištu, a dio Ilija predaje i u hladnjaču u Dragaljevcu.

Situacija u svakom sektoru poljoprivrede jeste teška, a nezavidna je i kupovna moć građana, ipak uporni od rada ne odustaju jer pokazalo je vrijeme kaže Ilija da rad u svakom smislu pobjeđuje. Zadovoljan je i krupnoćom i kvalitetom svoje maline, godina će u tom smislu ocjenjuje biti dobra.

Nadaju se proizvođači maline da će im na kraju dobra otkupna cijena maline obezbijediti i računicu, ukoliko bude na nivou one koja je formirana u susjednoj Srbiji.

Malina koja se prostire na dva dunuma zemlje na ovom imanju već od sebe daje najbolje, odmah pored nje podignut je prošle godine i novi zasad, tu je svoj pečat u većoj mjeri ostavio aprilski mraz pa su mnoge sadnice ostale bez roda.

Ovo je početak berbe maline u Semberiji, već tokom iduće sedmice ući će se u jek posla pa će Krstići iz malinjaka svakodnevno iznositi od 50 do 100 kilograma zrele maline. Berba bi trebalo da traje do 10. jula.

I dok malina sazrijeva sve je više onih koji dolaze na imanje Krstića kako bi za sebe obezbijedili određenu količinu, pa su potražnjom domaćini više nego zadovoljni. Želju za širenjem malinjaka Krstići imaju, da imam još zemlje ne bih razmišljao kaže Ilija, podigao bih dodaje još ovoliko zasada.

S obzirom da dio roda maline završava i na otkupu ima kaže naš domaćin i podsticaja.

Tokom razgovora Ilija nas podsjeća i na svoje početke u ovom poslu prije sedam godina. Tada je kaže uz kreditno zaduženje od 3.000 maraka odlučio da kupi sadnice i formira zasad.

Dok u junu malina plodonosi i zri uz prihranu dobija i neophodan kalijum što je veoma značajno u ovoj proizvodnji. Da sloga, rad i trud kuću grade, održavaju poljoprivredna imanja, pa i uvode nove kulture u proizvodne atare, uvjerili smo se i u ovoj priči o životu i radu vrijednih ljudi u ovom semberskom selu.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *