Rio, kad bande proglase policijski čas zbog koronavirusa

Brazilska vlada našla se na meti ozbiljnih kritika kada su bande iz favela proglasile policijski čas, upozorivši da će se svi koji se poslije osam sati uveče nađu na ulici suočiti sa posljedicama.

“Ukoliko vlada nije spremna da uradi pravu stvar, to će učiniti organizovani kriminal”, navodi se na porukama koje su bande polijepile po favelama.

Suštinski, suočeni sa pandemijom koronavirusa, stanovnici favela u Rio de Žaneiru su čekali reakciju vlade, ali su inicijativu u međuvremenu preuzeli mafijaši.

Vladine mjere su, do sada, ograničene na upozoravanje građana sirenama da treba da ostanu u samoizolaciji, što nije naišlo na pretjerano dobar odziv.

Naređenje mafijaških grupa pak čini se najefikasnijom mjerom koja je do sada uvedena u najvećem brazilskom gradu, piše tamošnja Folja.

“Pažnja svim stanovnicima Rio das Pedrasa i Muzeme. Policijski čas počinje u osam sati. Svako koga vidimo na ulici poslije ovog vremena naučiće da poštuje sljedeći policijski čas”, navodi se u jednoj od poruka mafijaša u favelama.

Škole i prodavnice u Brazilu su zatvorene, ali građanima ni na koji način nije ograničena sloboda kretanja.

Stručnjaci upozoravaju da takav pristup pandemiji koronavirusa predstavlja ogromnu opasnost po oko milion i po ljudi koji žive u favelama.

“Ironija je da su bolest u Brazil donijeli bogataši, avionom, ali da će eksplodirati među najsiromašnijima”, smatra Paulo Bus, šef državnog zdravstvenog centra.

Do sada, u Brazilu je na koronavirus pozitivno nešto manje od 2.000 ljudi, a umrle su 34 osobe.

Brazilski mediji tvrde da se širenje koronavirusa u Riju tek zahuktava.

(RTS)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *