Redovna vakcinacija najsigurnija prevencija zaraznih bolesti /VIDEO/

Svijest stanovništva o imunizaciji djece je na zadovoljavajućem nivou, u Domu zdravlja Bijeljina odziv za vakcinaciju djece je dobar i ona se vakcinišu prema redovnom kalendaru Republike Srpske, rekla je specijalista pedijatar u ovoj zdravstvenoj ustanovi Stojanka Škorić.

Škorićeva je navela da je Svjetska zdravstvena organizacija 2017. godine među 10 rizika za zdravlje uvrstila i broj nevakcinisane djece.

“Taj broj počinje da raste, što utiče na zdravlje djece u svijetu, jer redovnim vakcinisanjem oko milion i po djece spasavamo od sigurne smrti”, rekla je Škorićeva na konferenciji za novinare o značaju vakcinacije.

Škorićeva je dodala da se često javljaju roditelji sa pitanjima o vakcinama za djecu i da ljekari nastoje da im objasne sve na njima prihvatljiv način.

Ona je istakla da su prednosti primanja vakcine poboljšanje zdravlja stanovnika, kao i sticanje kolektivnog imuniteta, jer ako se vakciniše veliki procenat time se štite i nevakcinisane osobe od zaraznih bolesti.

“Za određene bolesti potreban je povećan procenat kolektivnog imuniteta, na primjer za morbile 95 odsto, a za polio 80 odsto”, pojasnila je Škorićeva.

Specijalista epidemiolog u Domu zdravlja Mladen Grujičić rekao je da je redovna vakcinacija najsigurnija mjera prevencije zaraznih bolesti.

On je objasnio da je vakcinalnim kalendarom Srpske predviđeno 10 vakcina za djecu i omladinu koje treba da prime do 19. godine.

Grujičić je podsjetio da je na području Bijeljine 2014. na 2015. godinu zabilježena velika epidemija malih boginja, zatim je uslijedio veliki obuhvat djece vakcinacijom, nakon čega je došlo do pada broja oboljelih.

“Idealno bi bilo da se vakciniše 95 odsto populacije koja je osjetljiva na infekciju. Mi trenutno nemamo taj procenat i pozivamo roditelje čija djeca nisu vakcinisana da dođu”, rekao je Grujičić.

On je naveo da, nažalost, mnoga djeca obolijevaju i umiru od posljedica malih boginja, te apelovao na roditelje da ih zaštite.

Grujičić je najavio da će biti objavljeno obavještenje kada roditelji treba da dođu i provjere da li je vrijeme da njihovo dijete primi neku od kalendarom predviđenih vakcina.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *