Razija Mujanović: Da smo ’92. otišle na Olimpijske igre, niko nas ne bi pobijedio

Jedna od najboljih košarkašica Evrope svih vremena i reprezentativka bivše Jugoslavije Razija Mujanović smatra da je ženski sport na ovim prostorima uvijek bio u sjenci muškog, kao i da joj je nejasno zašto ne može da se razbije taj kompleks našeg podneblja da žene takođe mogu da naprave velike uspjehe.

Legendarna Raza u razgovor za Tanjug prisjetila značajnih momenata iz svoje karijere duge 27 godina, govorila je o svom anagažmanu u Košarkaškom savezu BiH, o najdražim medaljma, saigračicama i tome da je veliki žal ostao što košarkašice nisu otišle na Olimpijske igre u Barseloni 1992. godine.

Za bivšeg centra Jedinstva iz Tuzle, olimpijsku, svjetsku i evropsku vicešampionku, tri puta najbolju igračicu Evrope, prvu košarkašicu sa ovih prostora koja primljena u FIBA Kuću slavnih u klasi 2017 uz Mikija Berkovića, Pera Kamerona, Valdisa Valtersa, Tonija Kukoča, Dušana Ivkovića i Šakila O”Nila i legendarni američki “Drim tim”, dugo nije bilo mjesta u košarci BiH trenutno je cilj da košarkašice BIH izbore plasman na Evropsko prvenstvo 2021. godine.

Košarkašice Jedinstva iz Tuzle prije 31 godinu postale su šampionke Evrope kada je pobijeđen italijanski Primiđi, a u ekipi koju je do vrha vodio čuveni trener Mihajlo Miki Vuković bila je i Mujanović sa nepune 22 godine.

Bila je to njena prva titula prvaka Evrope od ukupno četiri koje je tokom karijere osvojila.

– Prva titula sa Jedinstvom iz Tuzle je najdrža. Bila sam veoma mlada, prvi rezultat i najveći klupski uspjeh. I preostale tri titule sa inostranim klubovima su na neki način obilježile moju karijeru, ali prva je posebna – rekala je Mujanović.

Tokom karijere igrala je u 16 klubova, tri puta je proglašena za najbolju igračicu na Starom kontinetu (1991,1994. i 1995), a centar jugoslovenske reprezentacije okušala se i u ženskoj NBA ligi, gde je jednu sezonu odigrala za Detroit.

– Jedino što mi se u WNBa svidjelo jeste to što je utakmice dolazilo po 20.000 ljudi. Sam taj sistem mi se nije dopao. U veoma kratkom periodu igrao se veliki broj utakmica. Cijelo ljeto izgubite u toj ligi, a nije bio neki novac. Ljepše mi je bilo da igram u Evoropi nego u SAD – kazače je Mujanović.

Sa reprezentacijom Jugoslavije Razija je 1987. godine uzela srebro na Evropskom prvenstvu, godinu kasnije na Olimpijskim igrama u Seulu osvojeno je novo srebro, da bi 1990. godine postala vicešampion svijeta, a naredne godine i Evrope.

Nije imala dilemu koja joj je medalja najdraža.

– To je sigurno medalja sa OI, jer je san svakog sportiste da ode na Igre, a kada uzme medalju to je nešto posebno. Tada smo neočekivano osvojile medalju, jer na Igrama 1984. nije napravljen nikakv rezultat. Međutim, mi smo bile iznenađenje 1988. To odličje mi je posebno drago – kaže oma.

Košarkašice Jugoslavije tih godina bile su u samom vrhu, ali do zlata nikako nisu mogle, uvijek su za korak bile bolje Sjedninjene Američke Države ili Sovjetski savez.

– Nedostajalo nam je iskustvo, bile smo jako mlade. Na Olimpijskim igrama 1988, dva glavna igrača u ekipu bile smo Danira Nakić sa 19 godina i ja sa 21. Anđa Arbutina je takođe bila moja generacija. Okosnica tima su bile mlade igračica, imali smo jednu Slađanu Golić koja je bila nešto malo starija. Kada smo igrački sazrele, izbio je rat. Da smo 1992. godine otišle na OI u Barseloni, teško da bi nas ko tada dobio. Ostao je taj žal za zlatom na OI, ali i na Svjetskom prvenstvu… – kaže Razija.

Smatra da su Natalija Zasulskaja i ona činile najbolji centarski par u Evropi tokom nastupa za Dorna Godelju, kada su 1992. bili prvaci Evrope.

Iako je, kako kaže, sa svim saigračica iz reprezentacije dobro sarađivala posebno je izvojila Slađanu Golić, sa kojom se najbolje razumjela ispod koša.

U Razijinom najljepšem sećanju ostala je i Bojana Milošević, koja je nedavno preminula.

– Bojanu pamtim kao veoma dragu osobu, dobrog čovjeka i veoma vrijednog sportistu. Bila je igračica koja je sve rezultate postigla svojim upornim radom i zalaganjem. Bila je jedan pravi sportski vođa. Ništa joj nije bilo teško, uvijek je davala svoj maksimum. Nažalost, otišla je prerano. Nije uspjela da dobije bitku sa zdravstvenim problemima – zaključila je Mujanović.

Srbija favorit za medalju u Tokiju

– Košarkašice Srbije favoriti su za osvajanje medalja na Evropskom prvenstvu i Olimpijskim igrama 2021. godine – smatra Razija Mujanović.

Izabranice Marine Maljković na OI u Tokiju braniće bronzu osvojenu 2016. godine u Riju, a mjesec dana prij olimpijskog turnira košarkašice Srbije očekuje EP, za koje su u toku kvalifikacije.

– Srbija je u svakom slučaju kandidat za jednu od medalja. Biće teško da se nakon jednog velikog takmičenja ponovo ode na drugo veliko takmičenje. Koliko će imati snage, kako tempirati formu za dva takmičenja koja su veoma blizu…Ili će Marina morati nešto da rizikuje. Da li EP, da bi pravu formu ekipe tempirala za OI. Tu je mala neizvjesnost, teško je predvidjeti – rekla je Mujanović.

Članica FIBA Odbora za žensku košarku Sonju Petrović Vasić smatra košarkaškim biserom regiona.

– Meni se stil Sonje Petrović najviše dopada. Sonju poznajem kada je imala 16-17 godina, kada se već vidjelo da je veoma perspektivan igrač. Mislim da je to košarkašica koja mnogo znači za reprezentaciju Srbije –  zaključila je Mujanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *