Raste svijest o pravima i jača zaštita potrošača /VIDEO/

U Republici Srpskoj raste svijest i jača zaštita potrošača kroz saradnju udruženja za zaštitu potrošača sa lokalnim zajednicama i komunalnim preduzećima koja pružaju usluge od opšteg ekonomskog interesa, rekao je Srni predsjednik Udruženja potrošača “Zvono” u Bijeljini Jovan Vasilić.

“Grad Bijeljina ispunio je 90 odsto obaveza koje predviđa Zakon o zaštiti potrošača, a u našoj regiji formirani su savjeti za zaštitu potrošača u Loparama, Ugljeviku i Bijeljini, kao i komisije u preduzećima”, kažu u Udruženju potrošača Zvono.

Bijeljinsko Udruženje potrošača “Zvono” bilo je domaćin regionalnog savjetovanja o zaštiti potrošača upravo na temu rada savjeta potrošača u lokalnim zajednicama i komisija formiranih za tu namjenu u preduzećima koja pružaju komunalne usluge poput odvoza otpada, snabdijevanja vodom i strujom, telekomunikacijama, kao i toplane i gradska groblja.

Vasilić navodi da je u Bijeljini za pola godine podneseno 600 žalbi potrošača, dok je za cijelu prošlu godinu bilo 700 žalbi.

Dodaje da je cilj rada udruženja potrošača i savjetovanja poput današnjeg u Bijeljini da se nastavi dijalog svih uključenih u proces zaštite potrošača.

Žalbi potrošača na usluge komunalnih preduzeća ima i u Doboju, ali važno je kažu iz Udruženja Toper, kroz radne sastanke uspostaviti dijalog među nadležnim institucijama kako bi se uvažavala prava potrošača.

U prijedorskoj regiji još prije sedam godina formirana su sva savjetodavna tijela i komisije u okviru javnih komunalnih preduzeća, a i ovaj konsultativni sastanak je kažu u Udruženju DON prilika da sa drugim udruženjima koja zastupaju prava potrošača razmijene svoja iskustva.

Potrošači moraju biti svjesni obaveze plaćanja usluge koja im je data, a preduzeći činjenice da su uvijek “pod lupom” ističu u Udruženjima potrošača.

Regionalno savjetovanje u Bijeljini realizovano je u okviru projekta koji podržava EU “Doprinos organizacija civilnog društva zaštiti potrošača u skladu sa EU standardima”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *