Radovi na gasnoj mjernoj stanici u Šepku privode se kraju

Gradonačelnik Ljubiša Petrović posjetio je danas gradilište gasne mjerne stanice u Šepku kako bi se upoznao sa dinamikom radova.

Izvođač radova je potvrdio da će svi radovi koji se tiču mašinske i građevinske faze biti završeni do 15. juna tekuće godine. Nakon toga, Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske će predstaviti cijene snabdijevanja gasom.

Prilikom današnjeg obilaska radova gradonačelnik Ljubiša Petrović dobio je uvjeravanja da će rokovi u vezi sa njihovim izvođenjem biti poštovani, te da su, zahvaljujući kvalitetnoj komunikaciji u prethodnom periodu prevaziđeni neki izazovi vezani za dobavljače opreme potrebne za izvođenje radova.

– Gasifikacija kao strateški projekat je od velikog značaja za Bijeljinu – za individualna domaćinstva, ali i višeporodične stambene objekte. Dovođenjem gasa u Bijeljinu njena pozicija u pogledu razvoja poslovno-industrijskih zona biće značajno poboljšana – naglasio je Petrović.

On je dodao da je Grad Bijeljina spreman da, budžetom za sljedeću godinu, razmišlja u pravcu subvencija kako bi  građani bili motivisani da svoja domaćinstva priključe na gasovodnu mrežu. Istovremeno, Grad Bijeljina vodi računa i o ugovornim obavezama koje ima prema preduzeću „Bijeljina-gas“, tako da će u toku ove godine iste biti izmirene.

Važno je istaći da je Grad Bijeljina riješio sve administrativne prepreke, zajedno sa rukovodstvom „Bijeljina-gasa“ i „Srbijagasa“, u roku od šest mjeseci. Tu se, prije svega, misli na građevinske i upotrebne dozvole.

foto: Gradska uprava

Aleksandar Todorović ispred „Srbijagasa“, „Bijeljina-gasa“ i „Gasprometa“ Pale rekao je da će „Gaspromet“ kao transporter pruzeti upravljanje mjernom stanicom kada ona bude završena.

– Putem primopredajne stanice „Loznica-Zvornik“ gas iz Republike Srbije će ići u Republiku Srpsku i BiH, a mjerno-regulaciona stanica za potrebe Bijeljine će biti završena krajem ovog mjeseca ili početkom maja. Poslije toga ostaje da se realizuje posljednji segment, tzv. „zlatni zavar“ kojim će se mjerno-regulaciona stanica priključiti na glavni magistralni gasovod koji iz Srbije ide prema Sarajevu – pojasnio je Todorović.

On je potvrdio da se sredinom juna očekuje završetak svih građevinskih radova na gasovodu, te da potom slijedi realizacija administrativnih radovi poslova – dobijanje licence.  Distributer gasa će biti „Bijeljina-gas“, dok će „Gaspromet“ Pale biti transporter, a Srbija je ta koja Republiku Srpsku snabdijeva gasom.

Todorović je dodao da je u toku dobijanje saglasnosti za Projekat istočne interkonekcije kojim bi trebalo da se, najvjerovatnije putem ove primopredajne stanice, spoje Bijeljina, Prijedor, Brčko Distrikt, Banjaluka.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *