Putin i Vučić dogovorili nastavak snabdijevanja Srbije gasom

Predsjednici Rusije i Srbije Vladimir Putin i Aleksandar Vučić dogovorili su danas nastavak nesmetanog snabijevanja Srbije gasom, saopšteno je iz Kremlja.

U telefonskom razgovoru razmatrani su bilateralni odnosi, uključujući razvoj uzajamno korisne trgovinsko-ekonomske saradnje.

Razmijenjena su mišljenja o nizu međunarodnih tema – situaciji u Ukrajini i dešavanjima u vezi sa Kosovom i Metohijom.

Potvrđeno je uzajamno raspoloženje za jačanje strateškog partnerstva Rusije i Srbije na osnovu tradicionalno čvrstih veza naroda dvije države.

TROGODIŠNjI IZUZETNO POVOLjAN SPORAZUM O RUSKOM GASU

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je danas u telefonskom razgovoru sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom dogovoreno potpisivanje novog, trogodišnjeg ugovora o isporuci ruskog gasa Srbiji po izuzetno povoljnoj cijeni.

“Imaćemo po pitanju snabdevanja gasa sigurnu zimu, a u zavisnosti od razgovora sa `Gaspromom`, moći ćemo tačno da kažemo koliko će koštati metar kubni. To je u ovom trenutku gotovo tri puta manje, a zimi i 10 do 12 puta manje nego što će da plaćaju svi u Evropi”, rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

On je objasnio da je dogovoreno da Srbija nastavlja da plaća gas po, najpovoljnijoj, takozvanoj naftnoj formuli, što znači da će zimi, kada je najskuplja nafta, to biti od 310 do 408 dolara za 1.000 metara kubnih.

Vučić je rekao da ovo važi za dogovorenu količinu od 2,2 milijarde metara kubnih gasa, a da predstoji dogovor o cijeni za dodatnih 800 miliona metara kubnih gasa, koliko je Srbiji potrebno zbog povećane industrijalizacije zemlje.

“Imali smo vrlo dobar razgovor, govorili smo o više različitih tema. Najvažnija tema bila su naši bilateralnih odnosi, a za nas najvažnije bilo istek desetogodišnjeg gasnog sporazuma, 31. maja”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije kaže da je zahvalan ruskim partnerima i da vjeruje da će tu vrstu podrške imati i u budućnosti.

Vučić je rekao da je sa Putinom razgovarao i o izgradnji novih skladišta gasa na teritoriji Srbije.

On je naveo da je u razgovoru sa Putinom istakao stav Srbije da bi željela što prije uspostavljanje mira, a da mu je Putin objasnio iz svog ugla kako se stvari odvijaju na terenu, ali i da postoji spreman ugovor koji je na stolu u Moskvi, Kijevu i drugim centrima Zapada.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *