Pupin učinio mnogo za srpski rod, ali i za cijeli svijet

U Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” u Bijeljini danas je održan “Dan sjećanja na Mihajla Pupina”, u okviru obilježavanja 170 godina od rođenja velikog srpskog naučnika, i tom prilikom ukazano na njegov doprinos srpskom rodu i cijelom svijetu, kao i na to da je cijeli život posvetio obrazovanju i dobročinstvu.

Književnik, istoriograf i publicista Radovan Kalabić rekao je da Pupin nije bio samo naučnik koji je svojim djelom zadužio svjetsku nauku, nego i veliki nacionalni radnik.

“On je prvi Srbin koji je dobio Pulicerovu nagradu za književno djelo `Od pašnjaka do naučenjaka`”, podsjetio je Kalabić.

On je dodao da je Pupin bio osnivač Srpske narodne odbrane u Americi, jedne od najznačajnijih srpskih organizacija u svijetu koja i danas postoji i radi.

“Bio je prvi počasni konzul Kraljevine Srbije u SAD, kao i veliki borac za istinu o Srbiji u Prvom svjetskom ratu. Sve ovo govori o Pupinu i stoga treba da mu se odužujemo”, istakao je Kalabić.

Profesor fizike u penziji Mihajlo Trifković rekao je da je Pupin najveći Srbin svetosavac u istoriji, poslije Svetog Save i vladike Nikolaja Velimirovića, te najveći zadužbinar i humanista srpskog naroda.

“Mihajlo Pupin nikada nije podlegao amerikanizaciji, bio je Srbin u svakom smislu te riječi, iako je živio i radio u SAD. Cijeli život je poklonio obrazovanju i dobročinstvu”, istakao je Trifković.

Direktor Tehničke škole “Mihajlo Pupin” Milenko Maksimović rekao je da ova škola od početka godine organizuje različite manifestacije u znak sjećanja na velikog srpskog naučnika.

“Želimo da našim učenicima i sugrađanima ukažemo na značaj ovog naučnika koji je mnogo doprinio srpskom rodu, ali i učinio mnogo za cijeli svijet”, istakao je Maksimović.

O bogatom naučnom radu Mihajla Pupina predavanje je održao profesor Dragan Blagojević.

“Dan sjećanja na Mihajla Pupina” organizovali su Narodna biblioteka “Filip Višnjić”, Tehnička škola “Mihajlo Pupin” i Odbor “Teslijanum”.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *