Pržulj: Smanjen broj nelegalnih pokušaja ulaska migranata

Načelnik Terenske kancelarije “Sjeveroistok” Granične policije BiH Velimir Pržulj rekao je Srni da je u pokušaju ilegalnog prelaska granice za pola godine otkriveno 276 osoba, od kojih 206 van graničnog prelaza i 78 na graničnim prelazima, što je manje za 33,81 odsto u odnosu na isti period lani.

Pržulj je naveo da su najizraženiji pokušaji ilegalnog prelaska granice u Bijeljini i Brčkom, a potom u Brodu, pa Orašju.

Prema njegovim riječima, ilegalno najčešće pokušavaju ući lica iz Pakistana, Sirije i Irana.

“Ono što je u posljednje vrijeme evidentno jeste da granicu pokušavaju nelegalno preći takozvani ekonomski migranti, te to više nije dio onih migranata iz zemalja koje su zahvaćene ratnim dejstvima”, rekao je Pržulj.

On je naglasio da se migranti uglavnom ne zadržavaju, te da žele da dođu do zemalja EU i istakao da je, s obzirom na povremenu pojavu migranata po naseljima, saradnja sa građanima na visokom nivou jer su aktivno uključeni u prijavu ovakvih slučajeva.

“Kada je riječ o ilegalnim migracijama, postoje naše preventivne aktivnosti koje sprovodimo svakodnevno zahvaljujući vlastitim sredstvima i tehničkim kapacitetima, te ispomoći Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u ovom periodu”, kaže Pržulj.

On je naveo da je u ovoj godini, u odnosu na prošlu, smanjen promet svih lica na granici zbog epidemije virusa korona, te određenih ograničenja u vezi sa tim, odnosno odluka Savjeta ministara o prelasku granice, te ocijenio rad Terenske kancelarije “Sjeveroistok” kao zadovoljavajući s obzirom na novonastalu situaciju.

Pržulj je rekao da je u proteklih šest mjeseci u pojasu zone odgovornosti Terenske kancelarije “Sjeveroistok” zabilježen pad prometa lica za 44,84 odsto u odnosu na isti period lani, kao i prevoznih sredstava za 37,57 odsto.

“Broj krivičnih djela je u smanjenju jer je smanjen i broj lica i vozila koja su prelazila granicu, držimo se u nekim ranijim okvirima, te su najčešća krivična djela falsifikovana dokumenta”, napomenuo je Pržulj i dodao da je broj otkrivenih prekršaja u povećanju za 43,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Kada je riječ o saradnji sa policijskim agencijama zemalja okruženja, Pržulj je naveo da je ona dobra, da su do pojave virusa korona sprovodili zajedničke patrole, u skladu sa potpisanim sporazumima, što je sada, zbog virusa, u zastoju.

“Ipak, u svakodnevnom smo kontaktu, razmjenjujemo informacije, te tu saradnju mogu ocijeniti kao dobru, i sa policijom Srbije i Hrvatske. Saradnja, posebno u vrijeme virusa korona, dobra je i sa Oružanim snagama BiH, inspekcijskim organima Republike Srpske i Federacije BiH, te policijom Brčko distrikta, ali i ostalim policijskim agencijama”, ističe Pržulj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *