Prvo predstavljanje publici 6. februara

Gradsko pozorište “Semberija” predstaviće se prvi put u četvrtak, 6. februara, publici u Bijeljini premijerom predstave “Komedija ometena u razvoju”.

Predstava je rađena po tekstu Milivoja Mlađenovića, a po motivima satiričnog romana Fransoe Rablea “Gargantua i Pantagruel”. Režiser predstave je Dušan Tuzlančić, a igraju Ivan Petrović, Vanja Krtolina, Nenad Blagojević, Mirna Jovanović, Mihailo Maksimović, Marija Novaković i Dušan Ranković, glumci sa čak pet akademija iz regiona.

“Bijeljinska publika imaće pred sobom jednu višeslojnu, zanimljivu, uzbudljivu i duhovitu pozorišnu predstavu”, najavio je Mlađenović.

Vršilac dužnosti direktora Gradskog pozorišta “Semberija” Ivan Petrović, koji je i glumac, istakao je da su svi koji su uključeni u projekat stvaranja pozorišta u Bijeljini radili iz najiskrenije ljubavi i da je prepreke bilo lakše prebroditi jer se ovom predstavom upisuju u istoriju.

Maska, kostim, muzika, scenografija, koreografija – sve posebno rađeno za ovu predstavu

Prema njegovim riječima, maska, kostim, muzika, scenografija, koreografija – sve je posebno rađeno za ovu predstavu i za to je bio zadužen veliki broj saradnika sa ogromnim iskustvom u pozorištu, televizijskoj i filmskoj produkciji u Srbiji.

Balerina Ista Stepanov, dobitnik Sterijine nagrade za scenski pokret za 2019. godinu, obradovala se pozivu da radi na ovoj predstavi jer voli da radi sa ljudima koji pokušavaju da urade nešto novo.

“Nije uvijek slučaj, kao što je to bio ovdje, da su ljudi toliko vrijedni i da žele da rade. Zahvalni su i kreativni. U ovoj predstavi i najobičnija ljudska kretnja je stilizovana i svi pokreti su osmišljeni. Bilo je mnogo posla i zadovoljna sam onim što smo napravili”, rekla je Stepanova.

Za scenografiju je zadužena Erika Vujić, koja je autor scenografija za mnogobrojne predstave Narodnog pozorišta Sombor.

Vujićeva kaže da su kreativnost ansambla i režija potpomogle da od jednostavnih scenografskih elemenata budu stvoreni različiti prostori i atmosfere.

Autor muzike za predstavu je Dušan Sekulić, kostimograf Biljana Grgur, lektor Saša Latinović, a za šminku i frizure zadužen je Gorislav Vidaković.

Desetogodišnja borba za pozorište u Bijeljini napokon završena

Glumica Mirna Jovanović rekla je Srni da se njihova desetogodišnja borba za pozorište u Bijeljini napokon završila i da će to promijeniti kulturnu sliku grada, te promovisati i sve druge umjetnosti na ovom prostoru.

Da će prva premijera profesionalnog pozorišta u istoriji Bijeljine biti uspješna za Jovanovićevu je garant autorski tim koji naziva savršenim, kao i podrška brojnih pozorišnih profesionalaca koji već žive pozorište, o čemu i glumci u Bijeljini dugo maštaju.

Stvaranju pozorišta u Bijeljini raduje se i glumac Mihailo Maksimović, koji je poručio da ovaj grad ne može da se postidi čina kojim ovu umjetnost konačno donose svojoj publici.

“Ovo je umetnost i sloboda, prilika glumcu da se pozorišno iskaže i pokaže šta smo to radili četiri godine na fakultetu, šta smo naučili i šta glumac može da ponudi publici kroz svoju sreću, igru i umeće”, naveo je Maksimović.

Maksimović u predstavi igra kaluđera podvojene ličnosti.

Jedan od glumaca, Dušan Ranković, otkrio je da je njegova uloga u predstavi prava glumačka poslastica, a igra ekscentričnog ratnika.

Glumica Marija Novaković istakla je da je tokom pripreme predstave sedam glumaca izgradilo ansambl dostojan istorijskog događaja – početka rada profesionalnog pozorišta u Bijeljini.

Uz ulaznice za premijeru 6. februara u 20.00 časova u Centru za kulturu “Semberija”, kao i reprizu narednog dana u istom terminu, posjetioci dobijaju i Pozorišni bonton, koji sadrži i bonton za medije.

Gradsko pozorište “Semberija” očekuje da će premijera “Komedije ometene u razvoju” i početak rada profesionalnog pozorišta u Bijeljini biti svečan događaj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *