Proširili stočni fond: U PD Semberija poboljšavaju genetski materijal grla

Poljoprivredno dobro “Semberija” sve više je usmjereno na povećanje proizvodnje mlijeka.

Dnevno isporuče 7.200 litara, a do kraja godine proizvodnju bi trebalo da povećaju za dodatnih 20 odsto. Povećavaju i broj visokomuznih grla na farmi. U razvoju mljekarstva imaju i podršku resornog ministarstva Srpske.

Predstavnici Poljoprivrednog dobra “Semberija” kupili su u Francuskoj novih 66 junica simentalske rase, tako da će do kraja godine imati 400 krava u muži. Prošle godine su nabavili 150 visokomliječnih grla, od čega je 64 iste rase simentalca – monbelijar – usavršene genetike. Trenutno u muži imaju oko 300 muznih grla, ali namjeravaju da povećaju farmu do kraja godine za još 100.

Direktor Poljoprivrednog dobra „Semebrija“, Branimir Andrić, kaže da je proizvodnja mlijeka vrlo kompleksan i širok proces.

– Ovaj proces za sebe veže i ratarstvo, ostvarujemo benefite, poput stajnjaka, kojim đubrimo oranice. Na svojim farmama vodimo računa o reprodukciji. Muška telad su pogodna za tov, a ženskim potomstvom nastojimo da obogatimo stado. Pokušavamo da napravimo matično stado koje bi moglo da snabdijeva naše tržište i širu regiju s genetskim materijalom za dalju proizvodnju i popravku određenih karakteristika kod grla – naglašava Andrić.

Dnevno proizvode 7.200 litara mlijeka, koje otkupljuje mljekara iz Gradačca. Prosjek po grlu je od 24 do 26 litara dnevno.

– Izostanak velikih oscilacija dnevne proizvodnje potvrda je da je zdravstveno stanje naših grla odlično. Naravno, tome doprinosi i savremena mehanizacija koju koristimo – objašnjava Andrić.

Na imanjima PD “Semberija” proizvodi se sva potrebna stočna hrana. Pod ratarskim kulturama imaju 2.200 hektara. Riječ je o intenzivnoj savremenoj proizvodnji za koju su obezbijeđeni i sistemi za navodnjavanje najvećeg kapaciteta u Srpskoj. Ove godine, osim 520 hektara pšenice, isto toliko soje i 600 hektara merkantilnog kukuruza, imaju i 280 hektara sjemenskog kukuruza. Za sušenje i doradu sjemenskog kukuruza izgrađeni su potrebni objekti. Nakon privatizacije, ovo poljoprivredno dobro zaposlilo je desetak novih radnika, tako da sada ima 97 zaposlenih.

Da je proizvodnja mlijeka u Srpskoj ključna u razvoju poljoprivrede smatraju i u resornom ministarstvu. Ministar poljoprivrede Boris Pašalić tokom posjete ovom poljoprivrednom dobru naglasio je da se u sektoru mljekarstva posljednjih godina bilježe dobri rezultati.

– Prošle godine je proizvedeno i premirano sa ukupno 28 miliona maraka 127 miliona litara mlijeka. Ove godine očekujemo da ćemo otkupiti oko 130 miliona litara mlijeka. Dajemo premiju od 25 feninga po litru proizvedenog mlijeka, koje mora biti standardnog kvaliteta da bi se taj podsticaj ostvario. Problem jeste otkupna cijena mlijeka i rast cijene žitarica, ali generalno smo zadovoljni ovim sektorom – rekao je ministar Pašalić.

700.000 KM za robote

Osim premije po litru, znatna sredstva iz agrarnog fonda se izdvajaju za subvencije investicija u mehanizaciju za stočarstvo. U funkciji su i prvi robotizovani sistemi za mužu. Prošle godine je u RS kupljeno sedam robota, za šta je izdvojeno oko 700.000 maraka.

Vlada Srpske i resorno ministarstvo brojnim mjerama nastaviće da podržavaju poljoprivrednu proizvodnju. U budžetu je u ovoj godini za te namjene planirano 75 miliona maraka, te dodatnih 15 miliona KM iz Kompezacionog fonda za poljoprivrednu mehanizaciju.

(SrpskaInfo)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.