Promovisana knjiga “Prota Dimitrije bijeljinski” /VIDEO/

U Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” u Bijeljini promovisana je knjiga “Prota Dimitrije bijeljinski” autora Saše Mirića. Knjiga je objavljena u izdanju Biblioteke sa blagoslovom Njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija i govori o životu i radu bijeljinskog sveštenika Dimitrija Markovića.

Ova je knjiga važna za Bijeljinu, Semberiju i cijelu Republiku Srpsku jer ona vraća iz zaborava lik i djelo sveštenika Dimitrija Markovića, koji je kaže autor knjige, jedna od značajnijih ličnosti u istoriji Bijeljine ali i srpskog naroda u BiH naročito u 19-om vijeku kada je srpski narod vodio veliku bitku za oslobođenje od turske vlasti.

Mirić, koji je po struci istoričar izdvaja nekoliko pisanih dokumenata i izvora koji su mu poslužili u pripremi ovog djela. Kao izuzetno važnu istorijsku građu, izdvaja epitafe sa nadgrobnog spomenika prote Dimitrija koji su na upečatljiv način opisali njegov život.

Bijeljini predstavljamo knjigu koja nam iz zaborava vraća čovjeka koji je obilježio nacionalno i duhovno stremljenje Srba u 19 vijeku na ovom prostoru, podsjeća jerej Nemanja Erak, bibliotekar Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Ova knjiga ima potpuno personalni naslov “Prota Dimitrije bijeljinski”, ali specifičnost ove knjige je to što više govori o prilikama i neprilikama, vremenima, te borbi za opstanak i slobodu srpskog naroda na području kompletne regije i jednog dijela sjeveroistočne Bosne, kaže recenzent knjige.

Izdavač i ove Mirićeve knjige je Narodna biblioteka “Filip Višnjić”. Knjiga je obajvljena uz blagoslov Njegovog preosveštenstva, episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija. Lik i djelo prote Dimitrija bijeljinskog ne smiju biti zaboravljeni kažu u rukovodstvu biblioteke.

“Prota Dimitrije bijeljinski” je treće autorsko djelo Saše Mirića, nakon knjige komentara “Sa ove strane istine” i studije “Za sve je kriv Benjamin Kalaj”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *