Projekat “Challenge to change” omogućava grantove i do 30.000 evra /VIDEO/

Područna privredna komora Bijeljina predstavila je danas privrednicima u regiji “Čelendž tu čejndž” projekat koji finansira Švedska i omogućava grant sredstva do 30.000 evra za podršku inovativnim idejama privrednih društava.

Predsjednik Područne privredne komora Bijeljina Stevo Savić rekao je novinarima da veliki broj privrednika okupljen na prezentaciji pokazuje njihov interes za unapređenje poslovanja i naveo da je ukupan budžet projekta tri miliona evra kroz četiri javna poziva, a u prvom javnom pozivu, koji traje do 23. novembra, na raspolaganju je 480.000 evra.

“Mogu da konkurišu mala i srednja preduzeća i startapi koji su registrovani najmanje šest mjeseci i naša želja je da privrednim društvima u regiji približimo ovaj projekat i mogućnosti koje on donosi, a osnovni ciljevi su podizanje konkuretnosti privrede, smanjenje stope nezaposlenosti i podizanje opšteg nivoa društveno ekonomskog razvoja”, naveo je Savić.

On je dodao da se u projektu ne preferiraju neki posebni privredni sektori, ali da zainteresovani za grant sredstva moraju da se obavežu da učestvuju sa minimalno 50 odsto od onoga što kandiduju.

Maksimalan iznos granta za mala i srednja preduzeća je 30.000 evra, a za startapove 10.000 evra.

“U Privrednoj komori smatramo da je ovo dobra šansa za privrednike da na ovakvim projektima dođu do sredstava za realizaciju svojih poslovnih ideja, a za uspjeh je bitna inovativnost ideja i održivi projekti koji daju širu korist društvenoj zajednici”, istakao je Savić.

Srećko Bogunović iz Agencije za razvoj preduzeća “Eda” iz Banjaluke, koja je partner na realizaciji projekta, rekao je da se projektom podržava inovativnost, ali i digitalizacija, pa je proces prijavljivanja za učešće u projektu onlajn.

Direktor Područne privredne komore Bijeljina Slavica Marković rekla je novinarima da je današnja prezentacija jedan od načina za postizanje rasta konkuretnosti privrede i izrazila nadu da će projekat o kojem je bilo riječi biti dobar zamajac za naredne projekte privrednika u regiji.

Direktor Razvojne agencije grada Bijeljina Marko Vlačić najavio je da će i oni kroz svoj rad promovisati ovaj javni poziv i istakao da su projekti poput ovog vrlo značajni i za lokalni razvoj grada koji ima više od 2.000 privrednih društava.

Marko Mijatović, privrednik iz Zvornika koji se bavi otkupom preradom i prometom gljiva, ljekovitog bilja i šumskih plodova, kaže da se i ranije prijavljivao za ovaj projekat, ali nije bio uspješan, te se nada da će ovaj put biti drugačije.

“Sredstva uvijek dobro dođu, jer uz takvu pomoć se ideje brže realizuju”, rekao je Mijatović i kao mogućnost za prijavu naveo ideju o instaliranju solarnih panela.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *