Proizvodnja duvana u Semberiji na izdisaju

Semberski proizvođači duvana počeli su sadnju ove industrijske biljke, a zbog uslova koji u posljednih tridesetak godina nikad nisu bili neizvjesniji, biće smanjene i površine pod duvanom.

Direktor u bijeljinskom preduzeću „Duvan“ Čedo Gotovčević kaže za CAPITAL da je oko 15 kooperanata već odustalo od ovogodišnje sadnje duvana u Semberiji, što je umanjenje od nekih 60 hektara ili 20 odsto u odnosu na prošlogodišnje ugovorene površine.

„U odnosu na prošlu godinu, kada smo potpisali ugovore sa 85 proizvođača, sada smo potpisali ugovor sa 70 proizvođača. Od prošlogodišnjih 220 hektara, površina na kojoj će biti zasađen duvan svedena je na 160 hektara. Proizvođači duvana u Posavini zasadiće duvan na 100 hektara“, ističe Gotovčević.

Zbog nestimulativne otkupne cijene duvana, koja već 20 godina iznosi oko tri KM po kilogramu suvog lista duvana, ali i zbog većih proizvodnih troškova i dnevnica za berače duvana, kaže Gotovčević, proizvodnja duvana u Semberiji je gotovo na izdisaju.

„Kada neko prekine sadnju duvana, obično se više ne vraća na tu proizvodnju. Bez konkretnije pomoći države, stimulativnije otkupne cijene i podsticaja, ova proizvodnja će biti ugašena u Semberiji. Duvanari su svojevremeno u izgradnju sušara investirali značajna sredstva, tako da će i taj momenat otežati njihovu poziciju“, kaže Gotovčević.

Dodao je da je prošla godina bila jedna od najlošijih godina za proizvođače duvana, dok će ova, sudeći po trenutnom stanju, biti više nego neizvjesna.

„Neizvjesnost je nagoviještena još početkom februara ove godine, kada su duvanari organizovali i proteste zbog dodatnog PDV-a na pretpostavljenu proizvodnju duvana“, kaže Gotovčević.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *