Programom razvoja poljoprivrede i sela do boljih uslova ratara /VIDEO/

Programom razvoja poljoprivrede i sela, koji je sačinila Gradska uprava Bijeljina za period od 2021. do 2023. godine, biće definisane sve mjere za razvoj poljoprivrede i sela i obezbijediće se sigurnost poljoprivrednim proizvođačima da planiraju proizvodnju na osnovu sigurne podrške iz gradskog agrarnog budžeta.

Održan je prvi radni sastanak Tima za izradu programa za razvoj poljoprivrede, uSvojena je metodologija i dogovorene aktivnosti u narednom periodu kako bi se na najkvalitetniji način izradio ovaj veoma važan strateški dokument za sektor agrara na području grada Bijeljina. Sektori koji će biti podržani su stočarstvo, povrtlarstvo, voćarstvo i seoski razvoj.

Ovim programom će se definisati mjere podrške malim nekomercijalnim poljoprivrednim gazdinstivima koja ne koriste podsticajna sredstva od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, kako bi u narednom trogodišnjem periodu povećala vlastitu proizvodnju i postala komercijalna poljoprivredna gazdinstva i mogla da koriste podsticajna sredstva.

Na osnovu raspoloživih podataka odjeljenja za poljoprivredu na području Semberije je sa 65 odsto zastupljena ratarska proizvodnja, a sa 35 odsto stočarska. Kada je riječ o podsticajnim sredstvima, više od 55 odsto tovnih junadi i svinja na području Semberije se podstiče iz Republičkog budžeta odnosno iz mjera ministarstva poljoprivrede. Prema urađenim procjenama odjeljenja za poljoprivredu u Bijeljini u 2021. godini se očekuje da vrijednost primarne poljoprivredne proizvodnje dostigne 230 miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.