PRITVOR OSUMNJIČENIM ZA IZDAVANJE LAŽNIH DIPLOMA

Kantonalni sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor za 10 lica uhapšenih u akciji Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH, koji su osumnjičeni da su izdali stotine lažnih diploma osnovne, srednje i visoke škole.

Pritvor uhapšenima u akciji “Pero”, među kojima je prvoosumnjičeni Admir Hadžipašić, bivši delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije i Skupštine Unsko-sanskog kantona, te nekadašnji generalni sekretar A-SDA, određen je zbog mogućeg uticaja na svjedoke, izmjene ili uništavanja dokaza i ponavljanja krivičnog djela.

Osim Hadžipašiću, pritvor je određen i Goranu Laloviću, Zuhri Hadžipašić, Sadini Šehić, Sulji Suljiću, Asmiru Nuhiću, Ismeti Kovačević, Nermini Ćivić, Selmiru Haurdiću, Senadu Ćoraliću, prenosi portal “Dnevnog avaza”.

Na teret im je stavljeno krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa pranjem novca, utajom poreza i krivotvorenjem dokumenata, odnosno prodajom diploma osnovne, srednje i visoke škole.

Tužilaštvo Usnko-sanskog kantona sumnjiči ih da su izdali na stotine lažnih diploma koje su koštale od 1.000 do 25.000 KM, čime su oštetili budžet za 200.000 KM.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *