Priština na dva dana odgodila kažnjavanje vozača sa srpskim tablicama

Premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti objavio je da prihvata zahtjev SAD i da za 48 časova odgađa primjenu mjere kažnjavanja vozača sa srpskim registarskim oznakama.

Poslije ove Kurtijeve odluke, koju je objavio noćas na “Tviteru”, na Jarinju su primjetne pojačane snage kosovske policije, javio je RTS.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sinoć sa predstavnicima Srba sa Kosmeta kojima je poručio da je siguran da će kao narod pokazati zrelost i sačuvati svoja ognjišta.

Američki ambasador Džef Hovenijer je prethodno objavio da su SAD zabrinute zbog toga što Beograd i Priština nisu postigli sporazum za rješenje krize na Kosovu i Metohiji.

“Mi smo od kosovske vlade zatražili da odloži za 48 časova primjenu mjere kažnjavanja, kako bi omogućila EU i SAD dalje angažovanje strana na pronalaženju rješenja”, naveo je Hovenijer.

Komandant misije KFora na Kosovu i Metohiji general-major Angelo Mikele Ristuća pozvao je sinoć sve strane da se uzdrže od jednostranih akcija i da spriječe svaku eskalaciju.

Srbi na sjeveru ne žele da mijenjaju srpske tablice sa akronimima gradova na Kosovu i Metohiji, jer im je, kažu, to jedna od posljednjih veza sa centralnom Srbijom. Zbog toga su, ali i zbog odbijanja Prištine da sprovede Briselski sporazum i formira Zajednicu srpskih opština, prije dvije sedmice napustili institucije u Prištini i na sjeveru Kosova i Metohije, uključujući i više od 500 policajaca.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *