Pripremiti automobil za zimu /VIDEO/

Oktobar je na izmaku, a savjesni vozači već pripremaju svoje četvorotočkaše za zimsku sezonu, iako trenutne vremenske prilike to ne zahtijevaju.

Prema pravilniku o saobraćaju, na putevima u RS i BiH, ali i zemljama okruženja, neophodno je posjedovanje zimske opreme u periodu od 1. novembra tekuće, do 31. aprila. naredne godine, bez obzira na vremenske uslove.

U AMD “Sigurnost” Bijeljina kažu da je najbolje posjedovati 4 zimska pneumatika, a ako to nije moguće onda bar dva zimska na pogonskim točkovima i dva ljetna, za koje u prtljažniku moramo posjedovati lance. Prema propisima moguće je imati i sve ljetne pneumatike, ali da njihova dubina gazećeg sloja mora biti veća od 4 milimetra, uz koje su takođe obavezni lanci.

Prilikom pripreme vozila za zimu, vozači bi trebalo da obrate pažnju na rashladnu tečnost motora, kao i tečnost za brisanje vjetrobranskog stakla.

Prilikom vožnje u zimskim uslovima važi pravilo da vozači treba da vide ostale učesnike u saobraćaju, ali da i oni treba da budu vidljivi drugima, te je prije polaska potrebno očisiti sve staklene površine – vjetrobran i prozore, kao i svjetlosno-signalne uređaje i registarske tablice.

Još da pomenemo da je kazna za neposjedovanje zimske opreme 40 KM, ali da štete nastale kao posledice udesa mogu biti nesagledive.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *