Pripreme za obilježavanje Katoličkog Božića /VIDEO/

Katolički vjernici u četvrtak, 24. decembra, odnsono sutra  proslavljaju Badnji dan, a u petak, 25. decembra katolički Božić. Kako teku pripreme za ovaj praznik u Semberiji razgovarali smo sa župnikom  u crkvi “Prečistog srca Marijinog” Bijeljini , koja je između dva Božića u potpunosti renovirana . Prošle godine vjernici katoličke vjeroispovijesti u Bijeljini, Božić su dočekali u obnovljenoj crkvi Prečistog srca Marijina, a ovog Božića dočekaće ih i nova uređena kuća u dvorištu crkve.

Katolički vjernici u Semberiji praznik Božić dočekuju u obnovljenoj crkvi “Prečistog srca Marijinog”. U periodu između dva praznika dosta poslova urađeno je na renoviranju objekta ali i kompletne graditeljske cjeline .

Nakon skoro šest decenija ovo su prvi značajniji radovi koji su urađeni na ovom objektu koji je star 135 godina.

S obzirom da je Katolička crkva u Bijeljini izgrađena davne  1886. godine,  2015. godine proglašena je spomenikom kulture u BiH zbog istorijske i arhitektonske vrijednosti , prilikom izvođenja radova moralo se voditi računa

Ovi radovi izvođeni su zahvaljujući brojnim donacijama vjernika iz svih krajeva svijeta jer Župa nije bila u mogućnosti da izdvoji neophodna sredstva . Radovi na adapataciji crkve i vanjskog prostora  koštali su oko  750.000  maraka . 

Pandemija virusa korona uticala je i na život vjernika , ali vjera u Boga okuplja narod u ovoj Župi, koji se priprema za doček Božića.

U Semberiji trenutno živi  stotinjak Katolika uglavnom starije životne dobi. Prema statistici ima ih mnogo više , ali u praksi ne, kaže župnik Lukanović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *