Prinos kukuruza do osam tona, cijena 300 KM za tonu

Vrijeme je poslužilo poljoprivrednike tokom berbe kukuruza u Semberiji a prinos je od 3,5 do četiri tone na parcelama gdje se pojavila bolest crvenilo kukuruza, do osam tona na parcelama bliže rijekama Drini i Savi, rekao je Srni predsjednik Udruženja poljoprivrednika “Sela Semberije” Boško Radić.

“Sa prinosom od šest tona proizvođač tek pokriva troškove proizvodnje kukuruza sa vlastitom mehanizacijom”, naveo je on.

Radić kaže da je kvalitet kukuruza u Semberiji prosječan, a otkupna cijena ovogodišnjeg roda 300 KM po toni, uz ocjenu da je to suviše malo da se pokriju troškovi proizvodnje.

Ovaj semberski poljoprivrednik proizveo je kukuruz na 10 hektara, rod je 4,5 tona i nije time zadovoljan, ali nada se da će nakon teških godina zbog rata u Ukrajini i vremenskih nepogoda doći i bolje vrijeme za agrar.

Prema riječima Radića, Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo za proizvodnju kukuruza obezbjeđuju proizvođačima regresirano gorivo i značajan procenat troškova za osiguranje usjeva.

“Mi u udruženju već godinama osiguravamo usjeve i svake se godine taj broj povećava, jer uz podršku Ministarstva i Agrarnog fonda grada za poljoprivrednika ostane da plati 20 do 30 odsto cijene za osiguranje usjeva”, naveo je on.

Radić dodaje da je i potrošnja kukuruza značajno manja zbog pojave bolesti afričke kuge svinja koja je desetkovala stočni fond.

Prema njegovim riječima, domaćini u Semberiji prodaju kukuruz jer nemaju gdje da ga lagere i čekaju eventualno bolju cijenu, a cijena svih žitarica je loša.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *