Prikupljanje peticije za osnivanje prihvatilišta /VIDEO/

Nakon što je u Bijeljini  nedavno pokrenuta inicijativa o osnivanju prihvatilišta za djecu, koja bi se trebala naći uskoro i pred gradskim parlamentom,  Udruženje građana „Otaharin“ danas je  zvanično krenulo sa prikupljanjem potpisa građana kao podršku ovoj inicijativi.

Udruženje građana “Otaharin” danas je na gradskom trgu u Bijeljini organizovalo potpisivanje peticije za osnivanje prihvatilišta za djecu bez adekvatnog roditeljskog staranja i djecu koja su u riziku da postanu žrtve krivičnih djela.

U protekloj godini evidentirano je 58 djece koja su stalno na ulici u prosjačenju i u radnoj eksploataciji. To je nevjerovatan rizik za njihovu sigurnost, kazao je Joković dodajući da ta djeca nisu u školama tamo gdje im je mjesto i ugroženo je njihovo pravo na normalan život.

Da je situacija ozbiljna prepoznao je i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić koji je takođe podržao ovu inicijativu.

Dugoročni plan je da bijeljinsko prihvatilište postane regionalni centar za nezbrinutu djecu, a sljedeći koraci su osmišljavanje metoda i načina funkcionisanja. U Bijeljini je 2012. godine donesen i Protokol o sprječavanju prosjačenja koji je revidiran prije dvije godine.

Trajnog pomaka, nažalost, nije bilo, pa nadležni očekuju da će osnivanjem prihvatilišta taj problem biti riješen. Planirano je da prihvatilište bude smješteno na mjestu sadašnjeg Kazneno – popravnog zavoda u Bijeljini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *