Prihodi lani manji za četiri odsto

Sopstveni prihodi Bijeljine manji su za četiri odsto od plana za devet mjeseci lani, navodi se u izvještaju o izvršenju budžeta grada koji će 3. marta razmatrati Skupština grada.

Do kraja septembra 2020. godine ostvareno je 36,5 miliona KM ili 71 odsto sopstvenih prihoda, a ostvarenje je manje za 1,9 miliona KM ili četiri odsto u odnosu na plan.

Još manje je ostvarenje na rashodovnoj strani budžeta od 37,4 miliona KM ili 60 odsto od plana.

“Mala realizacija je naročito kod kapitalnih izdataka, 34 odsto od godišnjeg plana jer nije došlo do realizacije kasno potpisanih ugovora sa dobavljačima, izvođačima kapitalnih investicija”, navodi se u izvještaju.

Od 11,5 raspoloživih kreditnih sredstava grad je povukao 4,5 miliona KM.

U budžetu Bijeljine od 62,7 miliona KM prošle godine 51,2 miliona KM su sopstevni prihodi i primici grada, a 11,5 miliona KM kreditna sredstva.

U izvještaju Odjeljenja za finansije grada Bijeljina se navodi da je za devet mjeseci prošle godine iskazana pozitivna razlika, ili budžetski suficit, od 3,6 miliona KM, koji je nastao usljed male realizacije kapitalnih izdataka.

“Osnovni razlozi za to su promjene namjene korišćenja kreditnih sredstava i spor i složen proces javnih nabavki, što je dovelo do kašnjenja u potpisivanju ugovora sa izvođačima kapitalnih investicija, pa onda i odlaganju realizacije rashoda”, obrazlaže se u izvještaju.

U dokumentu se ističe da se u narednom periodu očekuje intenziviranje realizacije kapitalnih rashoda, čime će doći do smanjenja nerealnog budžetskog suficita.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *