Preventivni pregledi za romkinje /VIDEO/

Danas su u Bijeljini ispred ambulante za specijalističke konsultacije iz ginekologije organizovani preventivni pregledi za žene iz romske populacije – mamografija i papa-test.

Ovo je nastavak saradnje sa Udruženjem “Otaharin” koju Dom zdravlja organizuje već dugi niz godina, u vezi prevencije i edukacije zdravlja romske populacije.

Iz DZ su poručili da je ova akcija do  sada dala dobre rezultate u cilju prevencije i ranog otkrivanja karcinoma grlića materice. Uglavnom su se odazvale pacijentkinje koje 5 godina i više nisu bile na pregledu što je kažu i cilj ove akcije.

Gradonačelnik Bijeljine je ovom prlikom takođe podsjetio na važnost preventivnih pregleda te da je gradska uprava do sada kupila i dva mamografa s ciljem da sto veći broj žena bude pregledan i da se na vrijeme otkriju mogući potencijalni tumori dojke.

Zamjenik direktora Doma zdravlja ovom prilikom je kazao da zbog trenutne epidemiološke situacije ova ustanova privremeno prekida akciju svih preventivnih pregleda.

Kako je rečeno, posljednjih godina evidentan je pomak i postoji veći stepen svijesti Roma o sopstvenom zdravlju, a to je posljedica rada udruženja, kao i dobre saradnje sa Domom zdravlja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *