Predstavljen roman “Poslije zabave” Steve Grabovca /VIDEO/

U bijeljinskoj Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” održana je promocija knjige “Poslije zabave” autora Steve Grabovca, dobitnika NIN-ove nagrade za najbolji roman u 2023. godini.

U svom romanu pripovjedač prolazi veliki put, od lošeg pisanja i književnih konkursa, preko uspomena na odbranu i posljednje dane oca, na tajnovito porijeklo i adolescenciju obojenu ratom, na jedan strahovit zločin, pa sve do sjećanja na velika prijateljstva i pokidane niti koje se opet spajaju.

Njegov glavni junak, takođe Stevo, pokušava da živi, preživi i piše, sve vrijeme u dilemi da li uopšte ima smisla pisati, pogotovo pisati o onome što se desilo. Grabovac otvara i pitanja prava i pravde, sjećanja i istine, okuplja pripadnike jedne razorene generacije koji su išli u isti razred… A u pozadini sve vrijeme huči odjek zataškanog masovnog ubistva u mjestu Sijekovac kod Bosanskog Broda 1992.godine kada je pobijeno najmanje dvadesetoro romske djece, radi trgovine organima. Tako su pokazala prva istraživanja nakon pronalaska masovne grobnice.

Autor ističe da ovaj zločin, iako se desio u ratu, nema konkretne veze sa ratom, jer je riječ o prostoj zaradi i da se sve na kraju svodi na prokleti biznis, što ostavlja gorak ukus u ustima.

Nakon takvih iskustava pogled na ljudsko društvo se zauvijek mijenja, jer treba vremena da se ta vjera vrati, te da se čovjek nauči živjeti sa nadom, ističe Grabovac, dodajući da se sve to uči kroz ljubav, jer jedini odgovor na sve to je samo ljubav.

Ujedno, dobitnik Ninove nagrade objašnjava da „Poslije zabave“nije ratni roman, već da ima tu „nesreću“ da se radnja odigrava tokom rata. Ispred izdavacke kuce Imprimatur iz Banjaluke podjsetili sun a znacaj , da od 90 tih godina pa do danas nijedan pisac iz BIH nije bio dobitnik NIN-ove nagrade , te je Grabovac postigao zabiljezen rezultat.

Stevo Grabovac je rođen u Slavonskom Brodu, a živi i radi u Banjaluci. Objavio je zbirku pjesama “Stanica nepostojećih vozova”, a njegov prvi roman “Mulat albino komarac” (2019. godina) bio je u najužem izboru za NIN-ovu nagradu.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *