Predsjednicima skupština kabinet, šef i dva savjetnika: Šta donose izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi /VIDEO/

Izmjene  Zakona o lokalnoj samoupravi u RS predviđaju određene novine. Među njima i nova odrednica  člana,  koja kaže da predsjednik skupštine grada koji ima više od 100.000 stanovnika može da formira kabinet predsjednika skupštine kao posebnu organizacionu jedinicu za savjetodavne i protokolarne poslove.

Kabinetom bi rukovodio šef kabineta kojeg postavlja predsednik skupštine, a predsednik skupštine može da ima dva savetnika.

Novi je i član 53. Zakona, čiji je predlagač Savez, u kome se kaže da skupština u jedinicama lokalne samouprave može da formira stručnu službu za potrebe rada skupštine i njenih radnih tijela. Prema popisu iz 2013. u Republici Srpskoj jedino Banjaluka i Bijeljina imaju više od 100.000 stanovnika.  Gradonačelnik Bijeljine smatra da to nije slučajno.

Tačno se zna koje  su nadležnosti gradonačelnika , a koje skupštine, odgovara Aleksandar Đurđević predsjednik gradskog parlamenta u Bijeljini.

Na sceni je prekrajanje izborne volje građana, smatra gradonačelnik Bijeljine.

Od ostalih izmjena zakona, važna je ona u kojoj se briše usklađivanje broja zaposlenih službenika u opštinama i gradovima u odnosu na broj stanovnika, odnosno tri zaposlena na 1.000 stanovnika. Umjesto toga, Vlada RS će u roku od šest mjeseci uredbom odrediti koji je to broj, uzimajući u obzir brojne kriterijume, kao što je stepen razvijenosti opština, površina, broj stanovnika…

Izmjene i dopune zakona predviđaju da Vlada RS automatski raspušta skupštinu opštine i grada u slučajevima koji su i do sada bili nabrojani u zakonu – ako se ne sastaje u roku od tri mjeseca, ako ne usvoji budžet, ako ne uspije referendum o opozivu načelnika…

Nakon što Vlada  RS razmoztri ove izmjene i dopune zakona uputiće  ih na usvajanje Narodnoj skupštini.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.