Predložena revitalizacija Banje “Dvorovi”

Skupština grada Bijeljina usvojila je danas informaciju o stanju u Banji “Dvorovi”, sa prijedlogom mjera za revitalizaciju i obnovu ovog preduzeća.

Usvojeno je i šest zaključaka čiji je cilj lakše prevazilaženje problema i vraćanje sjaja ovom biseru Semberije koji ima odlične preduslove za postizanje punog potencijala.

Predsjednik Skupštine grada Aleksandar Đurđević podsjetio je da je ova tematska sjednica sazvana na zahtjev odbornika Koalicije “Dogovor za Bijeljinu”.

Đurđević je precizirao da usvojeni zaključci podrazumijevaju to da Skupština grada podržava sve prijedloge mjera za revitalizaciju i obnovu Banje, kao i da je gradski parlament svjestan činjenice da grad nema sredstva, ni mogućnosti da sprovede ove prijedloge mjera za revitalizaciju i obnovu Banje “Dvorovi”.

“Treći zaključak podrazumijeva da Skupština grada Bijeljina traži da gradonačelnik, predsjednik gradskog parlamenta i direktor Banje `Dvorovi` nastave pregovore sa Vladom Republike Srpske, koja je u više navrata izrazila spremnost da sarađuje sa gradom na rješavanju ovog pitanja”, rekao je Đurđević na konferenciji za novinare nakon sjednice.

On je naveo da Skupština četvrtim zaključkom traži od gradonačelnika i resornih odjeljenja Gradske uprave da u roku od 15 dana završe procjenu vrijednosti kapitala i imovine Banje “Dvorovi”.

Petim zaključkom zadužuju se gradonačelnik, predsjednik gradskog parlamenta i direktor Banje da u roku od 60 dana informišu Skupštinu grada o preduzetim aktivnostima o ovom pitanju, te da u istom roku usaglase i upute na razmatranje i usvajanje u gradski parlament prijedlog koji bi se odnosio na promjenu pravne forme Javne ustanove Banja “Dvorovi”.

“Cilj je omogućiti investiranje u ovu javnu ustanovu od strane Vlade Republike Srpske ili drugih potencijalno zainteresovanih investitora”, naveo je Đurđević i dodao da šesti zaključak podrazumijeva da je gradska Skupština saglasna da se sprovede referendum građana mjesne zajednice Dvorovi o konačnom prijedlogu statusa Banje “Dvorovi”.

Đurđević je naglasio da Banja trenutno dobro funkcioniše, sezona je otvorena, ali je potrebno staviti je na zdrave noge, zarad dugoročnog boljitka te ustanove koja ima ogromne potencijale.

On je ukazao da usvojenim zaključcima nije trajno riješen problem Banje “Dvorovi”, ali su oni početak dugoročnog rješavanja.

Direktor Banje “Dvorovi” Milorad Zekić rekao je da bi za određene pomake u Banji trebalo da bude uloženo bar 20 miliona KM.

“Treba reorganizovati vlasničku strukturu Banje. Zamolio bih i skupštinsku većinu i gradonačelnika da počnemo u realizaciju donesenih zaključaka, da ne gubimo vrijeme”, rekao je Zekić.

On je istakao da ne sumnja u obećanja Vlade Republike Srpske oko pomoći Banji “Dvorovi”, te da se uz dogovore, bez politizacije, ova ustanova može staviti na zdrave osnove, da pravi dobre rezultate na korist svih građana.

Odbornik SNSD-a Zlatan Lazarević smatra da u zaključcima stoji sve ono što je potrebno za Banju “Dvorovi”, koja može mnogo bolje.

“Ingerencije Skupštine ovdje prestaju, dalje je na gradonačelniku da se opredijeli da li je za razvoj Banje ili neke druge teme”, rekao je Lazarević.

Odbornik SDS-a Mirjana Orašanin smatra da grad Bijeljina treba da sačuva vlasnoštvo nad Banjom “Dvorovi” i bušotinom mineralne vode, što može da bude realizivano i po modelu koncesije.

Gradonačelnik Ljubiša Petrović smatra da današnji zaključci nisu donijeli konkretne odluke, već da prvi korak treba da bude utvrđivanje sistema poslovanja Banje u posljednjih pet godina, zatim formiranje radne grupe.

“Ostajemo posvećeni prethodnim razgovorima sa Vladom Republike Srpske. Otvoreni smo i za razgovore sa domaćim i stranim investitorima. U vlasničkoj sturkturi sve su opcije otvorene”, rekao je Petrović.

On je dodao da, nakon sagledavanja svih opcija, na red dolazi i referendumsko pitanje, na kojem će se, kaže, mještani Dvorova izjasniti o tome koja opcija im najviše odgovara, budući da su oni zaslužni za osnivanje te ustanove.

U skupštinskim materijalima navedeno je da Banja “Dvorovi” ima dug prema Poreskoj upravi Republike Srpske iz prethodnog perioda, koji u osnovi iznosi oko 644.000 KM, a uz obračunate kamate premašuje i milion KM.

Drugi problem je hotel “Sveti Stefan”, koji ni u kom slučaju ne može parirati prirodnom bogatstvu u vidu termalne vode koju Banja ima, jer zimi prokišnjava, krovna konstrukcija i fasada su dotrajale, a i sobe su u lošem stanju, kao i kupatila i instalacije.

Još jedna bitna pretpostavka za potencijalno investiranje u Banju “Dvorovi” je ukrupnjavanje posjeda u okolini banjskog kompleksa, dok i otvoreni bazeni zahtijevaju renoviranje i modernizaciju.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *